May 11, 2009

beritahu dia..

salam..

artikel jumpe kat mane ntah..

sekadar ingatan untuk diri ini dan orang2 laen yg membaca..

haih..pinat,ingatan atas kealpaan kamu yep!

  • Beritahu pada muslimah itu dirinya ibarat kaca; disentuh terguris, dihantuk serpih, dihempap berkecai.
  • Beritahu pada muslimah itu jaga tutur kata; cakap tinggi nanti dibenci, terlalu rendah dipijak pula, cakap sombong mengundang lawan, hati-hati meluah kata, kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa.
  • Beritahu pada muslimah itu jaga tingkah laku; harga diri letaknya di situ, jangan meluru ikut telunjuk nafsu, sesekali tersilap langkah, akan dihukum selamanya, keturunan dicerca payah, menyesal kemudian bukan faedah.
  • Beritahu pada muslimah itu jaga pakaian; ia cermin peribadi, juga lambang bangsa, di mana dan dalam keadaan macam manapun, biar orang kenal...Dia orang ISLAM.
  • Beritahu pada muslimah itu simpan secebis malu; kerana malu itu, sebahagian daripada iman..

14 comments:

aminsahari said...

pinat..
sdap uh ayat dye..
neyh ko buat sniri kew ko ciplak memana neyh? hihi

p.i.n.a.t. said...

ko kn amin..
aku mne la reti ayt madah2 neh..

msti ar aku amek dr tmpt laen..
source x dijumpai..sbb aku x ingt mne aku amek.

aminsahari said...

ehehehe..
mne uh tau..
kot2 ko ada bakat tesemunyik kew..
haha.. xP

hehe.. sdap uh ayat dye.. simple.. 3-4 perkataan for every single bolded one.. hehe

p.i.n.a.t. said...

duuhh..kalo ade bakat tu,
da lame penuh blog neh ngn ayt sastera gitu...huuu..XP

tau xpe..
ayt die sdp..
tros terasa bile bace..hee

aminsahari said...

x pe pinat..
bior uh penoh..
aku layan..
hihihi.. xP

weee.. aku x trasa pun..
cube ko carik ayat utk aku plak..
bru leh trase..
hihi.. aku guraw je owh pinat.. xP

p.i.n.a.t. said...

ko mmg..
same je ngn ehem2 tu lyn ayt2 gitu..lalala~XP

ayt tuk ko..
aa..ade2..
nnti aku post..
should be arini aku nk post entry tu..
tp postpone sok la...hehe

aminsahari said...

haihh..
ehem2 ya?
err.. aku yg ajar.. lol.. xP

owh eyh?
oke2..
aku nantikan post seterusnya pinat.. mne tau kot2 ada nme aku kew..
haha.. xP

p.i.n.a.t. said...

hahah..
ptot la die pandai bab2 ni eh...owhhh..XP

tape2..
kalo xde name ko pon,aku akn ade kn jgk name ko..
konpem!lalal~

aminsahari said...

ahahaha..
no kumen.. hihi..

hahaha..
jgn kau pangkah aku sudaa.. lalala~~

p.i.n.a.t. said...

pangkah?
hohoho..x kot..
hee..tgu je la...
x rasenya kot..

aminsahari said...

ade plak men rs2 ko neyh..
haha..
tapewh2..
akn ku nantikan..
dgn pnuh debaran pinat..
hihihi.. xP

p.i.n.a.t. said...

tgu tu pon..
jgn smpi xleh jwb physic sok da...lalal~

aminsahari said...

kan dh kna sebijik..
lalalala~~

*siap kau pinat..
haha.. xP

p.i.n.a.t. said...

amcm physic??lalal~

pehal aku nk siap?aku da siap..lala~