Feb 28, 2009

kereta baru..

salam...

ehem..ehem...
arini kereta baru ibu aku sudah sampai...:girl_11:

eh aku ade bagitau kat korg ke yg my mum beli keta baru?

okeh..okeh..my mum ade beli keta baru..
toyota vios..

sbb beli??
anak beliau yg sulung nak pakai keta jgk..:mKorek:ank sulung beliau ni mmg sgt mengade..
so,beliau pon decide mau bg kat ank beliau yg sulung memakai keta yg lame itu..
dan beliau membeli keta yg baru...eceh..skema punye ayat..

tadi..dalam pukul 12 tgh ari keta tu sampai kat umah..
ibu ngn ayh g amek kat toyota pnye workshop..err,ke service centre eh?


muka depan keta..masa x pasang no plat g..


bontotblkg keta pas pasang no plat...


ohh ya..keta ni kaler blue grey..ala,kalo korang tgk kat jln skrg ni melambak kaler ni atas jalan..

haa..aku ade entry pasal petang td punye ujan...nnti aku publish eh..



monologhati: fuuh..result da dpt..sem da nak bukak..



post signature

Feb 26, 2009

untitled 2..

:sweet_22:

aiyoo...bosan tau x bosan??

smlm chat pija pooh..

die kate result kuar arini..kot..
then td, aku pon cek la uniten nye website..berdebar ya hamat..

cek punye cek..xde pon...
fuuhh..naseb baek...:puteh_4:

agak cuak la sebenarnye..err..bukan agak lagi..tp amat da...


sem 3 da nak stat..
ari senin ni da stat..

and guess what??
stat dengan kelas physic okeh!@males

aiyaa...


"aish pinat..da la tu..aku tau ko x sabar nak dpt result..ko nk blaja kn?rilek..mgu depan da stat blaja.."
"byk la ko punye x sabar! takot tau x??cuak wehhh..aiyaa..aku takot nk masuk sem nih.."
**monolog dalaman cik pinat bersama hatinya..


ohh..esok mau tgk upin ipin kat alamanda..jom join jom!
ye,aku tau aku lambat tgk...sila salahkan gsc..asek full manjang!

Feb 25, 2009

cerita tentang......

salam..

tadi masa bloghoping, aku terbaca satu artikel ni...
sangat tersentuh la..
maybe aku boleh share ngn korang..

so,selamat membaca!



Salam,
Semalam Razali Awang, pemberita TV3 yg pergi ke Gaza baru-baru ni, datang ke my company tu share his experience. Persatuan Islam Pekerja yg anjurkan. Razali ni tiap kali dia bercerita, mesti tersekat2 sebab dia kata dia tak dpt lupakan pengalaman yg dia akan kenang smpai mati.

I ada things yg nak share yg buat I tak boleh tido mlm tadi:

Mesir

Razali kata ni Firaun modern. Nama je Islam tapi dah very secular. Sanggup kencing di dinding2 masjid.

Mesir sekat sempadan ..the only way ke Gaza. Makanan dan ubatan2 sume rosak kat sempadan Mesir-Gaza. Sempadan Gaza and Mesir is 14 km long. Kalau lah tak de sekatan, rakyat Palestine takkan kebuluran...

"Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp bersempadan dengan Hamas!" - Apa punya manusia ni, kata Razali Awang.

Khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai keganasan di Gaza. Razali btau rakyat Palestin yg dia interview, kat Malaysia tiap Jumaat kami bacakan Qunut Nazilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan rakyat Palestine...

Berapa banyak checkpoint dia kena lalui kat Mesir...tapi dgn pertolongan Allah SWT lepas pulak..tapi perit nya..yg mintak rasuah...charge naik bas 500 meter is RM70!!!

Memang sekutu kuat Amerika and Israel.

(Eee...tak ingin hantar anak gi Al Azhar..lebih baik hantar ke negara Islam lain..UIA pun dah bagus!!!)



Gaza (Palestine)

Terbahagi kepada 2 - Hamas dan Fatah...Belah Fatah ada kasino!

Kata wartawan dari Belgium dan Itali, the best strawberry in the world comes from Gaza!

Imam Shafie lahir di sini (sebak pulak bila dengar yg ni).

Razali kata rakyat Palestine sgt berpegang teguh kpd ajaran Islam dan mazhab Shafie.

Org Palestine sgt baik dan friendly as compared to other Arabs esp yg kat Mesir tu..

Moyang Rasulullah SAW dikebumikan dia sini (lupa nama ..tapi dia mention Hashim....)

Beautiful country, iklim Mediterranean ..boleh kalahkan Los Angeles kalau tak kerana peperangan..


Hamas

Memang kalangan yg rela mati sebab mati syahid. Rela mati anytime. Bila bersalam perpisahan dengan Razali dia org ucap "Kalau anda dtg lagi ke sini, adakah kita akan bertemu lagi"...like they know they can die anytime.

Tulang2 yg melekat kat dinding bangungan rosak, tak busuk walau dah berminggu!

Mayat tak reput langsung, bila kubur dibedil oleh Israel...punyalah jahat manusia, kubur pun nak bedil konon tempat simpan senjata.

Hamas ada 25,000 org..tak de senjata canggih tapi yg mati hanya 100 lebih je!!

Hamas ni beroperasi di bawah tanah and they are everywhere. They operate in small groups.

Isteri kepada yg mati syahid, hanya ada satu misi, utk berperang dan mati syahid supaya dapat jumpa suami semula di syurga.

Bagi mereka, kanak2 yg mati berada di sisi Allah SWT.

Menurut seorang ibu yg anak nya mati syahid, hari ni sorang mati, esok lahir lagi seorang bayi..



Israel

Memang pengecut sebab tak berani perang one to one ngan Hamas. Kat darat hanya duduk dlm kereta kebal. Pastu serang ngan bom pintar, bom fosforus dari jarak jauh.

Dia org tau Hamas ada penembak tepat! So, depa takut nak turun dari kereta kebal.

Kereta kebal Israel musnahkan tanaman seperti anggur dan pokok zaitun sebab tanaman ni makan masa bertahun nak tumbuh balik. Biar rakyat Palestine kebulur dan tak de sumber pendapatan.

Semua resolusi PBB, satu pun Israel tak ikut!!! Ada back-up besar lah katakannn...



Rakyat Palestine

Sedih Razali tengok dia org rebus rumput sebab dah tak de makanan.

Kanak2 tiada cita-cita lain selain dari ingin menjadi pengebom berani mati kerana trauma melihat ahli keluarga dibunuh di depan mata sendiri!

Di hospital, pembedahan, jahit kulit ke apa ke...terpaksa dibuat tanpa bius. Sebab ubat dah tak de.

Razali kata tak tahan dia tengok budak2 menjerit2 kesakitan bila kepala di jahit!

Dia jugak pergi sendiri ke dewan bedah yg telah dibedil dgn bom fosforus ..sebelum serangan ada few doctors sedang bedah pesakit....Razali kata tak de apa yg tinggal ..semua dah jadi abu!!! Ada la nampak serpihan tulang sikit2 here and there...Fosforus ni dia hancurkan kulit dan tulang...Nauzubillah.

Ada banyak lagi..but too long to write. Razali Awang memang volunteer nak pergi ke Gaza (agaknya sebab dia ni pun bujang lagi..hehe)...So, inilah yg diceritakan oleh beliau.

Satu lagi antara pembekal rifle ke Israel selain dari USA is negara jiran kita ni ha...yg paling dekat...SINGAPURA! So Razali kata kalau kita shopping kat sana mcm kita sokong Israel.

So friends, kita terus doa dan berdoa utk keselamatan saudara Islam kita di mana jua mereka berada..

Wasalam.

sumber dari: http://isuhagat1.blogspot.com

Feb 21, 2009

laju ke korang taip??

tadi aku jalan-jalan kat satu forum nih..
pastu aku terjumpa satu site nih..
kire mcm kite boleh tau la bape byk english word yg kite blh taip dalam satu minit nih..

ni ha site die..
click sini.


dan..

ini result aku...



185 points, so you achieved position 1003164 of 2414530 on the ranking list


You type
277 characters per minute
You have
41 correct words and
you have
0 wrong words



jon try jom!!
pastu share korg nye result kat cni eh...






Feb 20, 2009

award..


salam..

hohohoho...
pestaim dpt award neh..
mekaseh kepada cik amoi kerana telah memberi peluang ku merasa mendapat award ini...
:blush:

Feb 19, 2009

adik ili punye cerita..

salam..
semalam kan baru ku tahu sesuatu...:ahaha:

cite die mcm ni..

masa tengah teman adik wat keje sekolah,
aku pon nyanyi la lagu yg selalu aku nyanyi kat abg cik..
lirik die mcm ni...

abang cik bdk busuk..
budak busuk..
budak busuk..
abang cik budak busuk..
budak busuk..
**nyanyi ikot rentak 'marry had a little lamb' tuh**

then terjadilah perbualan berikut:

adik: kak long nih..asek2 nyanyi lagu kt abg cik..asek teringat kat abg cik je..
(masa ni abg cik takde dlm bilik aku..)
aku: kenapa??x boleh ke?ke adik jeles?
adik: yela..adik jeles la..asek nyanyi kat abg cik je..
aku: okeh-okeh..kak long nyanyi kat adik plak eh..


aku pon nyanyi la lagu yg same kat die..
tersengeh-sengeh je die...

hohohoho...rupa-rupanya..
adik ili jeles sbb aku selalu nyanyi mcm tu kat abg cik...:pandaGeli_13:


huu..sori la adek weh..adek punye name tak masuk la dalam rentak tu..:puteh_22:







monologhati:
aishh..tetibe je berdebar tunggu result nih...

Feb 16, 2009

rooftop rant..twilight..

salam...

da abes da bace novel nih..
sgt best!!
mcm2 benda blh aku amek wat pengajaran untuk diri aku nih...

  • semua orang boleh berubah..antara nak dgn x nak , antara lambat dgn cepat je..mcm trisy..mcm jade..
  • bercita-cita lah walau setinggi langit..x salah pon kn?mcm jade..cita-cita die sgt tinggi..

hurmmm..ade banyak lg sebenarnye..banyaaaaakkkk sangat!

memang aku suggest la kat semua yg ngah bace entri nih, bace la buku rooftop rant nih..
cara hlovate nih tuleh mmg sangat ringan..tapi mcm2 benda kite boleh dapat..

lastly , aku rase ayat nih sgt la mendalam...
live hell or live well.. you choose..


satu lagi..eheh..gile x pandai menulis aku nih..td kate da last,ade lagi..heeee

tadi baru je abis bace novel twilight...
ohhh...aku jatoh chenta sangat2 dkt edward dlm novel dari edward kt movie...
tapi aku tetap bayang org yg same jgk..ngeee...



daaa~~~~~~~~

Feb 11, 2009

exam mode..





salam friends!!

this entry special to all my fellow friends kt uniten..

for student it sem 2,
good luck exam esok,jumaat,sabtu...

for student2 foundie yg laen..
good luck!!

selamat menjawab soklan..
selamat mengulangkaji..:mStudy:
selamat stay-up..eh,ayh aku kate x elok tau stay up smpi pagi..




selamat duduk dlm dewan exam mcm ni..




all the best tau kawan2!!!:girl_4:

we can do it!!


monologhati: fuuh..chaiyok2 pinat!mintak2 boleh buat yg lg bagus dr sem lepas..ameeeeeennnn!!

Feb 8, 2009

hlovate's novel..

:pandaGeli_36:
salam korang..!!

waa..mood xde nk study nih...masalah..masalah..
bile mood xde mula la tangan ni nak gapai benda2 laen yg tak seberapa ilmiah..:mHihi:

tadi pas mood ilang nak ngadap cmpf, g la jenguk kt susunan novel sblh katil..
pandang-pandang..tenung-tenung..wat kira2 sket..
tgk mostly kt situ novel dari hlovate..

hlovate ni la satu2 nya writer yg aku ada sume novel die...
sebab...
cara die tulis saaaaaaaaaaaaaaaaangat la best!!
sempoi je ayat die..
plus..plus..banyak term yang aku belaja dlm novel die..
term yg doc guna..term yg engin guna..term tuk music..

lagi..
die ade jgk selit hal keagamaan dlm novel die..
kira mcm sambil korang bace,korg leh tmbh gak la ilmu agma..
x byk sket pon,korg leh tau..

kat bawah ni sume novel2 yang die tuleh...:pandaGeli_19:



ohh..aku tersangat-sangat-sangat suke novel ni!!
memang mengimbau kenangan zmn sekolah la..
even aku nye kenangan xde la sebest dorg dlm ni, tp btol2 wat aku rindu kt sekolah balik..
at least, aku ade gak rase mcm mane dok hostel tu..
flying without wings dari ostel..:puteh_19:
bace 88 kali pon x bosan novel ni..tetap gelak smpi golek2..


novel ni..erm..menareeeeeeeekkkkkkkk!!
aku blaja term doc dlm ni la..mcm mane die intern sume..huuu..
pastu blja spanish sket..holland sket..
novel ni kire mcm kesinambungan dr tunas yg kt ats tu la.
tp kalo ikot tarikh terbit,buku ni dlu kuar dr tunas..
tapi, x kesah la..2-2 menareeekkk!

novel ni..besssssssssssstttttt..!
hang li jo ngn sultan along..huhu..
baca novel ni,rase mcm nk pegi je aberdeen tu..




aku baru je baca novel ni..
ade 3 cerita a.k.a writer dlm ni..
hlovate tuleh citer tjuk schubert's serenade..
yg ni punya citer sedih ooooohhh...
tapi tetap best...blaja sal music lam ni..



latest oh hlovate's!!
x sabar nak bace yg ni punye...
td baru je order kt jemariseni.com
:mGuilty:

hurmm..pasni boleh la aku declare diri aku ni as kipas-susah-mati hlovate...
cara die tuleh novel mmg laen la..
blh kate addicted je kt novel die..ngeee..:puteh_23:

tapi...
bak kate hlovate,
baca novel bace la jgk..
blaja jgn lupe..
ibadah jgn tinggal..
sbb die kate,die pon ade saham jgk dlm ape yg kite buat sbb novel die tu..
ingat tuuu!!


monologhati: huuu..x sbr mau abes final..lambat nye msa bejalan..adoiyaiiiiiii

Feb 1, 2009

010209?

:mRempit:
masa bergerak terlalu pantas...
dan sekarang da 1 februari!!!

aiyaakk...
lagi bape ari je mau final da..:puteh_8:

bln depan da msuk final sem..
wohhoo..ghase mcm baru je jejak kaki kt admin tok dftar...