Jun 13, 2010

korang ade akal ke takde ha?

**sebelum baca lebih lanjut,entry ini mungkin akan mengandungi perkataan-perkataan yang kurang sopan.**

***ibu yang mengandung atau pesakit jantung,diharap bersabar masa baca entry ni..***


salam...

semalam pergi rumah tok ayah..macam biasa,kalau dekat rumah tok ayah,memang aku akan mengorek segala paper sepanjang minggu..dari hari isnin sampai laaa semalam punya paper.
dari satu paper ke satu paper aku baca,ada je news pasal kes lari rumah.
lari rumah pasal ikut kekasih.
lari rumah ikut kekasih siber.
lari rumah ikut mat bangla.
lari rumah ikut mat indon.
lari rumah sebab kena marah.

two words bila aku baca news ni,
WTF????BODOH!

budak sekarang ni memang tak reti pakai akal eh?
i mean,bukan semua budak zaman sekarang laa..sebab aku pun budak zaman sekarang jugak..bukan zaman dulu.
tapi....ada segelintir ni haa..memang korang takde akal atau korang tatau cemana nak pakai akal dah?perlu manual book ke macam mane nak guna akal fikir baik buruk?

1 news aku baca semalam,
remaja perempuan umur 16 tahun lari ikut kekasih siber.
wtf la wehhhhh budak??!kau kenal ke mamat tu sampai nak lari ikut die?
ape ke kau percaya ke sebijik2 word dia?kau dah jumpa dia?
otak ada kaa nak pikir?dia tu kaya sangat ke sampai kau boleh nak lari ikut dia?
kau yakin ke yang dia boleh jaga kau macam parents kau jaga?
parents kau tak cukup perfect ke jaga makan pakai kau?mamat tu perfect sangat la?
kasih sayang parents kau tak cukup ke sampai sanggup letak tepi and pergi kat mamat tu?
kau fikir dia baik sangat ke kalau sampai dia suruh kau lari rumah??
kalau dia baik,dia takkan buat macam tu..dia akan jumpa parents kau mintak kau elok2..
heee...ada akal gunaa..bukan suruh buat hiasan sebagai perbezaan antara manusia dengan haiwan je.

2nd news,
seorang lelaki umur 25 tahun didapati bersalah rogol teman wanita bawah umur.
haaa..yang ni aku tak percaya si laki ni merogol..i dont think sooo....
pada aku,aku fikir camni,
that girl dah kantoi or something,and terus la cakap konon laki tu rogol dia..padahaaaalll dedua rela je..
yela,cemana aku tak pikir camtu,kejadian tu jadi dalam bilik kat rumah and kul 6.30 pagi..PAGI ye kawan2..
teman wanita tu umur 13 tau kawan2...ingat tu..
budak umur 13 tahun keluar pukul 6.30 pagi dengan teman lelaki..dan dekat rumah ye kejadian tu..dekat rumah..
rogol jugak ke?kalo betul pun rogol,tetap budak pompuan tu salah jugakk..sape suh ikut mamat tu pepagi buta..bangang~!

ni untuk remaja2 lain jugak,

untuk perempuan:
kalau korang dah rela serah diri kat bf korang,tolong jangan cakap korang kena rogol!wtf???owhh..time main,time sedap nak same2..bile dah kantoi kau bg laki kau je dok dalam lokap?kasih sayang chenta sejati la tu eh????bongok.
tak payah nak percaya janji2 manis laki korang tu laaa...belum dapat,manis ahhh..dah dapat?korang dok sensorang..padan muka.

untuk lelaki:
kau dah sedap layan body gf kau,bila pompuan tu ngandung,kau lari??konon time sebelum tu,janji nak bertanggungjawab la..sayang sampai mati laaaa..nak kawen dgn pompuan tu laaa..ape laaa...damn~
sebelum kau fikir nak buat segala menda tu kat gf kau,fikir adik2 pompuan,kakak2 korang kat rumah tu..kalau dorang wat cenggitu,ape korang rase??paham???


untuk yang lari dari rumah dengan yang memujuk orang suruh lari rumah:
kalau da gatal sangat nak berlaki,kau mintak kat ayah kau..kalau ayah kau izin,kau dah boleh kahwin..ade paham?
kalau kau nak sangat berbini,pergi mintak kat parents dia elok2..tunjuk yang kau boleh jaga dia sebaik mungkin..hey,parents pon tak halang la kalau kau mampu nak jaga anak dorang elok2 macam mane dorang jaga...


Allah bagi akal suruh berfikir..bukan untuk hiasan je..
apa guna pergi sekolah semua kalau tak reti nak guna akal tuu..
sayang pon sayang laaa..tapi takyah la sampai buat menda bodoh bangang nyusahkan diri ngn mak bapak.
nak buat pape,sila pikir mak bapak korang dulu....


aku ni xde la baek mane nk cakap lebey2...jahat jugak..tp aku tak tahan la tengok berita2 gini..kes buang anak la ape laaa...

sebenarnye,emo ni dah surut semalam..
pastu tetiba terbaca entry kt bro frame punye blog..yang ni klik.
emo balik dahh...

owhh.owhhh...
semalam KOREA MENANG!!!!!!!!!!!
gile menonggeng aku x dapat tgk kt tv..cehhh~
2-0..yeah!!17th june pulak next match!


till then,
me..=)

7 comments:

gelarezz said...

hmm..betul tuh..
tak tau la ape dalam kpale hutak mereka neh..

p.i.n.a.t. said...

tu la pasalll..tatau nk ckp ape da.~

Athra said...

i have some frens yg dh main ngn bf dia tp later bf lari. rase cm most of guy mcm tu, benci giler! chentaa taik kucing je.
and sometime i do feel mcm nak lariiiiiii, time byk gila assgmnt. haha. nak lari g korea.

p.i.n.a.t. said...

tu la tyra..nyampah lak dgn sume ni.
XP

Siti Fatimah Nabihah said...

ish2. mcm2 kan skang?? yg siber tu haiz.. gila meroyan kut! apa la. nk ikut2 bf ni.. study bg hbs dulu! huhu.. apa la.. teruk!! pastu leh lak parent pujuk2 suruh balik umah! xpayh la~ hoho..

*victory korea* dae han min guk! hehe

RieNa said...

acik bayangkan kamu dok beleter ni dgn tgn semua naik atas dgn muka geram dgn kaki nk terajang.

hahahaha

baguslah kamu berleter mcm ni. acik suka.

p.i.n.a.t. said...

seety-> tu laa..akal ade x gune..haizz~

yeahh..dae ha min guk!

acik-> ishh.geram tau..rase nk lemapng2 je..