Jun 29, 2010

standard ahh sume ni..ape nak risau?

 klik untuk tumbesaran luar biasa.

"bile dah terlampau banyak pengaruh luar..manusia semakin open minded..laki pompuan tinggal serumah ala2 laki bini pun dah jadi no hal...halal haram dah takde dalam pale otak..haihhhhh..."
hurmmmm...nak cakap camne lagi eh?
kalo tuan punya badan sendiri pon rasa menda tu takde pape,ape kite boleh buat kan?
sampai sekarang ni,bila bukak je topik ni,mesti orang akn cakap,"normal la wehh..nak watpe g..lantak la dorang."
Nabi cakap,
nak tegur perbuatan mungkar,kalau mampu dengan perbuatan..
tak mampu jugak,tegur dengan lisan..
tak mampu jugak,tegur dalam hati..tegur dalam hati adalah selemah-lemah iman..
hurm...
as in my case,i used to tegur org tu dengan perbuatan..dengan lisan apetah lagi..dlm hati tak terkira..
but,still jugak die buat mende tu..then?nak buat ape lagi kannn~

i know a friend..specific lagi,a sister..seorang adik yg berumur 13 tahun.
she told me bout her frens..dah ramai kawan2 die having sex in early age..sampai ade 1,2 of her frens pernah aborted at 12y.o...and this year,aborted again..
dia tanya kat dorang,nape buat menda2 gitu...then guess pe member2 die jawab?
stress study,family problem..nk release tension,tu yg dorg wat menda tu..
for them,having sex ni as one of their way nk release tension...
ok,budak2 sekarang dah anggap sex ni as one of fun thingy ke?menda utk berseronok bla3...dosa?letak tepi...asal seronok,takyah pikir dosa...

errr..jap2..sebenarnye aku kena cakap sal ape perasaan manusia yg bersekedudukan kan?tapiii...cam terpesong jauh pegi kt citer manusia-yg-x-pikir-dosa-tp-pikir-seronok-je pulak..
tapiiiiiiii..cam berkaitan je...lalala~

yela...let say,
kau dah bersekedudukan dgn laki kau,pastu of course la kan korang akan having sex(ade yg takkan buat ke?tunjuk kat aku.) pastu nanti laki tu pon cakap nak bert/jwb mak nenek sume,then kau pon dengan bodohnya tak guna ape2 protection konon sebab percaya dekat laki kau..last2 kau mengandung..bila kau dah mengandung,kau pun ajak laki kau kawen,pastu tetiba laki kau cakap tak bersedia lagi nak kawen sebab duit tak cukup,nak bg makan ape kat anak dara orang nanti..(owhhh..dok sesama bersedia lak,ade lak duit bg makan..WTF!) then laki kau pun dgn takde rasa bersalah suruh kau gugurkan anak tu...dengan ayat,"ayg gugurkan la dulu..nanti bukan takleh dapat lagi..nanti dah kawen,abg tak suruh la ayg gugur da." dan kau percaya..dan kau pun gugurkan...
kemudian cerita ini akan berpusing mcm ni lagi saaaaaaaaaampai la korang putus chenta ataupun korang berkawen..

adoiii..ape nak jadi dengan zaman sekarang?hurmmm~

my fren once said,
bila nafsu menguasai akal,anggota badan terpaksa melakukannya..

sorry la lately ni entry kt blog aku kalo tak pasal super junior,mesti pasal mende alah ni..
tapi,menda ni betul2 wat aku rase risau...aku ada adik2 perempuan lagi..aku sgt risau..T_T

sekian,
me...

8 comments:

Fay Nana (Cik Fana) said...

sangat risau kan? kite cuma ade sorg adik je. my only sister. pernah jadi kes dkt sek die, bdk pandai tapi last2 x amik pmr sbb bersalin. haihh. risau risau. tambah2 dgn keadaan skrg ni nak percayakan lelaki pun susah. haihhh -_-.

stress, family prob? itu alasan. i have been through all of that. banyak lagi cara nak hilangkan stress. tak semesinya buat benda alah ni. ni lah jadi bila nafsu lebih besar dari akal.

:((

p.i.n.a.t. said...

tu la..sgt risau..tmbh2 lg adk pinat ade 2 org tu x msuk adk2 sedara lg..sume dlm phase membesar..remaja..tkot sangat.

haihh...nafsu tu watkn dorg xleh pk secara waras.=((

Amanina said...

i'm the only daughter in my family. ahh, kena risau diri sendiri ni. huhu.

gugurkan tu mungkin perkara mudah utk org2 yg bersekedudukan. tapi cuba bayangkan lepas menggugurkan, rahim tu dah rosak dan tak boleh mengandung dah lepas tu. aduiii. sedih.

tapi, salah mereka jugak.

p/s - kenapa dipanggil bersekedudukan ek?

p.i.n.a.t. said...

dorg mane pk sal mende2 gitu..dorg pk sronok je kan..
bile da xleh ngndung,mule la nyesal..heh~

bersekedudukan?tinggal serumah laki pompuan yg belum kawen dan bukan mahram..
errr..tu yg pinat phm laa..ehehe~

izyani_azahari said...

tu lah. tak tau nak salahkan sape. tapi kdg2 fam mmg kne amek tggjwb besar. pokok pangkal, diri sendiri kan. iman kalu kuat, insyaAllah. kan??

visit my blog whenever u r free yeah. :))

p.i.n.a.t. said...

kdg2 fam da gegile jage..tp die still wat jgk..
mmg pokok pangkal iman je la..

ok.ok..will do..=)

Siti Fatimah Nabihah said...

yeah.. skang da pelik kan?? haiz.. bahay tul! ct pon benci org cmtu~ plz la.. ingtkan parent la wei! hoho.. lurve this post

p.i.n.a.t. said...

tu laaa...tatau nk ckp cemane da kt org2 cmni..><"
thnx suke post neh~