Jun 15, 2010

Unitenian-to-be,some info for u..=)

tadi tengok feedjit..
ramai yang search pasal uniten eh?pasal e-booklet uniten yang kena isi untuk reg nanti..

ok,ini info untuk adik2,kawan2 serta abang akak yang akan reg dekat uniten this 26th June..*eh,26 kan?bkn 28 kan hazriq?*

info ini mungkin boleh di apply untuk student Uniten Muadzam jugak..
apa yang pinat nak cerita semua tentang Uniten Bangi..harap maklum.

ok,registration day...

once dah sampai admin building,korang kena pergi dekat kaunter untuk cek semua dokumen either complete or not.
lepas tu,korang kena amek nombor..
then korang tunggu la sampai nombor korang di panggil...
once die panggil,korang akan masuk dekat 1 hall-like..*apekenametempattupinatxingat*
kat situ,memula,korang kena pergi kaunter bayaran..nak bayar segala mak nenek fees semua..
*peringatan:sila bawak duit lebih takut tak cukup duit kang,kena keluar g amek kat parents pulak.*
then 2nd kaunter,amek resit semua..
lepas tu ada kaunter untuk reg nama dekat kolej..dapat tshirt orientasi+lanyard+beg..
last sekali,kaunter ID..on the spot amek gambar,dapat ID..*jadi,sila pakai cung2 hensem2 ye kalian.kang nyesal ID x lawa kang.*
settle urusan reg dekat admin building..

move to reg dekat kolej pulak.
*oleh kerana tuan punya blog x duduk kolej untuk 1 sem,jadi info mungkin agak kurang.*
korang kena pergi pejabat apartmen,amek kunci..
then masuk apartmen,lepakkk...sampai la time untuk mula orientasi..
sedikit info tentang apartment:
*untuk perempuan:*
apartment Ilmu:

I1-I4 sharing room..
1 bilik ada 2 katil.
1 rumah ada 2 bilik.
1 toilet.
internet port,1 room 1 port..

I5-I6 single room + apartment Murni..
1 bilik 1 katil.
1 rumah 4 bilik.
internet port,dekat ruang tamu.4 port.
1 toilet.1 bilik mandi.
basic needs:
no stove kitchen.
basic dapur ade la..sinki+kabinet+meja makan.
just like an apartment.

*untuk lelaki,maaf..tuan punya blog x masuk la pulak apartment lelaki.lebey kurang je kott..*

then,Orientation Week..
nothing much.
akan divide into group.
ada la LDK,xtvt luar..
banyak talk.
hafal lagu uniten sbb tiap kali xtvt dlm DSS*dewan sri sarjana* akan menyanyi lagu uniten.
seminggu.done!

now,start la status sebagai pelajar di Uniten....
dekat bangi,ada 2 kolej.

1-COIT stand for College Of Information Technology...for IT + CS student.
ada 6 level...level 5 khas untuk staff TNB..
3 dewan kuliah only...others,kelas macam biasa yg memuatkan max 60 people.
level 3 + 4 computer lab..*warning: suhu kat level ni macam duduk dlm peti sejuk.*
seniors panggil COIT, 'kutub utara Uniten'.
suhu totally sejuk,tak kira time kemarau ke hape ke,sejuk sangat..specially time hujan,gile punye sejuk..gigil2 dalam kelas..
ade 1 cafe..*yg agak x best..tp nasi ayam die sedap.*

2-COE stand for College Of Engineering.
*tuan punya blog bukan budak engin,maaf..tiada info lebih di sini.*

selalunya...for the first week,memang xde kelas untuk lab..jadi,kalo first week korang g lab jgk..memang sia2 je la tunggu untuk 2 hours w/out lecturer..


hurmmm..rasenya tu je kot info yang boleh pinat bagi..
info ni berdasakan pengalaman pinat sendiri..
might be salah.might be dah bertukar nanti..=)

untuk freshie yang nak masuk,
jangan risauu...nanti time reg akan ada fasilitator/AJK yg akan guide korang..relax2 je..
prepare mental sudaa...=)

kalau rase macam nak tanye tu,jgn malu,jgn segan..tanye je ok..
kalo pinat rase boleh jwb,pinat jawab...

itu saja dari saya,
pinat-IT student
till then...~

1 comment:

Anonymous said...

HI sis :) . I am going to be a uniten student soon . In shaa allah . Well. I was hoping that you could tell me about the wadrobe and all :) . What type of hijab should we wear ? :)