Oct 16, 2011

;)

What a psychologist says about fangirls:

A psychologist says:
“Don’t underestimate those children who chase after Korean celebrities, their hearts are purer than anyone else, they love courageously, they will want to try their best to tackle difficult obstacles, the language and cultural barriers.
They symbolise peace, they don’t discriminate based on race, they befriend people with the same interest from different countries, they’re more passionate and warm than anyone else.
They don’t betray the ones they like easily, they are persistent and don’t give up easily.
They are stronger than anyone else on the inside, because when they are loving these Korean stars, they experience the setbacks they’ve never experienced in life.
They are all sensitive children, easily touched to tears for a long time because of one incident. Through investigation, most of them understand gratitude.
Their way of thinking is different from others, they don’t easily get carried away by love, they don’t harbour thoughts of doing bad things, and their criteria when looking for a partner is very high, other than looks, personality is more important, so the rate of marriage isn’t high, but neither is the rate of divorce.
Their memory is very good, they can easily remember the korean lyrics they don’t understand, and their coordination skills are also very strong.
Most of them are cheerful children, not the kind who keep to themselves.
Their will of determination is also very strong, they are able to persevere all the way just to buy something related to the celebrity they like.
In short, the way these children think is vastly different from others, and their thoughts are not easy to understand. Generally, only those who have similar interests are able to enter their world.”

Source + Original Article (on pic) :: http://i52.tinypic.com/am9jba.png Translations :: sixbyul.tumblr.com

Sep 6, 2011

entry nasi campur.

salam.

hye readerssssssssssssss! /ada lg ke reader?/

*sapu2 sawang, tiup2 habuk*

ehem.ehem.
Assalamualaikum. =D
how are u guys?
macam mana raya?banyak dapat duit raya?
ai?Alhamdulillah. dapat lah jugak sikit sebanyak...almaklumlaaah...eden ni bukan nye bebudak lagi kan dorang nak bg duit raya...WALAUPUN den ni tak kerja lagi. ;__________;

oh.oh...pagi raya haritu, ai tatau lah kenapa kan, tetiba decide nak pakai tudung gaya ala2 hana tajima??
tapi result nye,hadoihaiiii. bukan hana tajima...dah jadi ape menda ntah nye.serabai je rasa..
last2, terus lilit2 pakai macam shawl biasa balik...terus jadi comel..buahahah. (takde sape puji,den puji la diri sendiri) =P

and.and baca entry ni? warga emas kim heechul. 
well, masa hari dia enlist tu, 1st sept, menangis. heh.dah macam hantar laki masuk army,and tak jumpa dua tahun.
tapi, as expected lah...bukan kim heechul namanya kalau tak buat benda luar jangkaan.
time kangin tahun lepas , dia bid goodbye lama jugak kat ELF, cakap2 semua..and SJ members hantar dia dekat base camp tu.
tapi si heechul ni, dia tak bagi SJ members hantar..dia just bagi bebudak tu hantar sampai depan pintu dorm je..and dia bid goodbye to ELF, tak sampai dua minit..>.<"
tapi takpe..sebab dia dalam camp just 4 weeks, then another 23 months dia act as public personnel. ;)

ok. done bebel pasal heechul.

currently, tuan punya blog ni tengah cuti sem.
3 minggu je pun cuti. 19hb ni start balik..
final sem..lepas ni, insyaAllah, practical and am done with my study. =D
project two menunggu..and me afraid. takut wehhhhhh. cuhakk ghillaaaa.
hopefully sem ni dengan sem depan dapat berjaya dengan cemerlang. amiiiiiiiin.

okeh, ni gambar kekonon hana tajima.tapi hampeh..

last, kita pakai gaya inesen, budak comel je gini....


random tak?random tak?
muahahaha.

till then,
cik pinat. =)

Jul 30, 2011

ahlan wasahlan ya Ramadhan.


Ramadhan is coming.
Happy Ramadhan to all my readers.
May our 'ibadah, fasting will be accepted by Allah.


moga2 semua tutur kata,perbuatan mendatangkan pahala..insyaAllah.
puasa ye dulu..jangan ingat nak raya je.;)


Salam Ramadhan al-Mubarak.

Ramadhan Kareem.

Jul 8, 2011

CyberSecurity Malaysia

salam.

sekarang, 8 july 2011, 8.56pm rakyat Malaysia tengah bising-bising, kecoh-kecoh pasal BERSIH.
korang tau ape tu BERSIH?tatau?ok,pergi google. sebab incek penulis yang kacak lagi comel ni tak rasa nak cerita,komen atau segala yang sewaktu dengan nya pasal BERSIH ni. =_="

sebenarnya,i nak cerita pasal ni.. lawatan sambil belajar*ceh takleh blah* ok lah field trip ke Cybersecurity Malaysia di Sapura@Mines sebab kitorang amek subject data security..so,mdm pun dengan baik hati arrange lah lawatan ke cybersecurity ni untuk expose kan kitorang dengan the real work environment. ;)
oh,sebelum tu, ni ha logo dorang;
ehsan inche google yang kacak.




once kitorang sampai dekat office tu, terus dorang suruh kitorg g memenuhkan isi perut first.
then kitorang disuruh duduk dalam satu bilik,theatret?eh pekemenada ntah nama dia..ke aku tak reti eja menda alah tu ntah. tapi tak kesah lah, duduk dekat situ, and kitorang di briefing serba sedikit pasal what is CyberSecurity semua. by mr Megat Muazzam..err,i think so. he's a Senior Analyst for MyCERT and Manager for Cyber999.

after short briefing dgn a corporate video, still orang yang sama, he brief about what is MyCERT.
MyCERT ni one of the department under CyberSecurity lah. department ni handle semua case pasal fraud, defacement, spam, malware, DOS etc. kira macam segala mak nenek cyberthreats korang nak buat aduan, memang department ni lah handle. under this department divide into 2 division, SOC dgn MRC. MRC ni yang handle segala serangan malware semua. and SOC ni part yang buat analyse if am not mistaken lah. tapi segala mak nenek cyberthreats,cyberharrassment tu memang dorang lah handle.

hah,kan ada selalu kita dapat email pasal your bank acc is blablablabla.pastu suruh klik this URL utk update lah ape lah tu kan?that is called phishing. phishing ni kira paling byk dorang dapat aduan.then,MyCERT ada keluar one plug-in called DontPhishMe. plug-in ni for Firefox and other browsers blh guna..tapi not for IE. they still undergoing process collab dgn Microsoft. plug-in ni guna utk detect web tu lah. sbb web yg dorang create akan sebijik sejiban mcm the real web. yg beza the URL je. so,cm kalo korang tatau kan the real URL,better lah pasang this plug-in..for Add-on firefox, click here -> dontphishme Add-on for firefox

another one yang kecoh2 sal anonymous tu..si anon2 tu tak buat pun..dorang just provide base je. yang dok sebok hack nye local hackers je.>.<"

then 2nd department yang bg briefing is Security Assurance.. errr,tbh lah,me tak dengar sgt this one.sbb the presenter cam slow ckp.and the slide cam bosan. PEACE!

the last department is Digital Forensic.the presenter is Ms Sarah,Senior Analyst for Digital Forensic. okeh.this one me fokus gilaaaaaaa. sebab cam menarik kot!serius.memang macam berminat gila..one of the service yg dept ni provide is data recovery. so,those yang nak recover data from hard disk/pendrive or whatsoever boleh lah head to CyberSecurity. for student,price dia RM150/device and for pvt sector, RM300/hour/device.. yeah,me yang dengar tadi pun macam,erk.tercekik.lol.

should be kitorang dapat masuk lab dorang,tengok semua. tapi..unfortunately, ada big case kot tadi,so macam orang luar tak bleh masuk and sentuh the evidence...so,tadi kitorang tengok via CCTV je lah. tapi memang boleh nampak clear lah workstation dorang semua. looks COOLLLLLLLLLLLL!

and yeah,i'm trying my best nak buat internship dekat sini. sound great kot. and thinking macam nak buat training to get certificate lah for digital forensic jugak. heee.

ok.tu je.tapi lepas tengok how the work environment dekat CyberSecurity ni,macam semangat kobar2 nak kerja dekat situ. and nak kerja under digital forensic. yosh. pinat,u can do it!

more info pasal CyberSecurity ni, boleh klik link ni-> CyberSecurity Malaysia

trivia:
tahu tak korang boleh buat aduan kalau ada orang stalk korang dalam internet?yes.boleh.=D

ada gambar i dekat meja depan CyberSecurity.tapi dalam blackberry inche hasliza. T_T

till then,
me..=)

Jun 26, 2011

scary...

salam.=)


tadi,terbaca satu blog entry ni - sini.sini.tekan sini.

tetiba aku terasa macam gov. kita scary..i mean,yelaahhh..rampas gadget kita sebab surfing web..macam....erk?apekah?memang dorang pantau gegila penggunaan internet di kalangan rakyat Malaysia ni. fuuuh. *lap peluh*

tapi...orang yang di rampas barang2 tu takdelah pulak bagitau what is the 'wanted' web tu..
entah2 auta..mana lah tau,dia tu sebenarnya hackers yang terlibat haritu ke kan?
tapi kan,kalau betul lah sebab surf web,kena rampas segala gadget kita,sangat scary.
dah lah dia tak bagitau web apa yang dia surf..
mana lah tau kalau tetiba kita TER-surf web yang dimaksudkan kan....tak ke cuak tetiba esok pagi encik2 cybersecurity tetiba muncul depan rumah cakap nak confiscate segala mak nenek gadget yang kita ada...huiiiiiiiiiiii.menangis aku weh. 3 hari tak dapat internet dgn laptop pun macam dah deprived gila,inikan pulak dirampas...menangis air mata darah den..ish.mintak simpang..

errr..encik2 cybersecurity,rumah saya elok je kan?takde surf any wanted website kan?baik je..fb,blog,twitter,metalab uniten,yahoo mail,gmail je saya bukak. menda lain tak.. PEACE!



oh ya, my laptop DELL Vostro 1400 dah dijual. weeeeeeeeeeeee.=D



till then,
me.

Jun 15, 2011

rasa nak membebel sikit.~

hacking are everywhere.

tourism malaysia,politeknik,Malaysian Communication and Multimedia Commision already been hacked.

next?

motif #opMalaysia is for kebebasan menggunakan internet..tapi ada jugak tak betul cara tu.
operasi Malaysia ni on 15 June kan?meaning,harini lah kan?7.30PM?well,mari kita lihat apa yg bakal jadi kat malaysia.gov.my nanti. yang rajin tu,screencap lah eh before and after.heeeeeeeeeeeee.=D

ok,tu satu hal.

ni satu hal lagi,
apa ke motif our government nak block segala file hosting web??????
semalam streamyx dah start block yg 10 file hosting tu.
before streamyx,P1 dah block dah.
megaupload tu weh.megaupload ok dia block.~
nasib baik mediafire tak block..tapi if u guys ni selalu download,u guys tahu lah kan how inconvenient nya mediafire tu.
100MB je one part. bayangkan kalau nak download 900MB nye file?hah.9 part oke.9 part.

as for me lah kan,dari government sibuk2 nak block segala mak nenek file hosting web tu,baik laaaaah SKMM tu buat tour around internet ni,cari segala mak nenek XXX nye web,block.
web2 macam tu takde lak nak block segala kan?
kenapa?nak suruh kitorg tengok ke?haih.

ok.done rambling.

till then,
me.=)

Jun 1, 2011

my 2cents?

salam.

random entry.

its been a while aku tak post entry kan.

now,sekarang dah kecoh pasal seorang makhluk tuhan yang berumur 14 yang buat entry mengaku dah takde dara kan?i read that entry. i read her blog from her latest entry till that 'takde dara' entry.
what more can i say..budak2 sekarang i mean,bukan semua ok. segelintir.sekelompok.sekumpulan dah terlampau barat.
yes.ada one of the entry tulis pasal ex dia,mention 1st kiss.
yes.ada entry pasal another ex dia,nak bg selesa,dia kiss pp,dahi.
why girl?terlampau barat?terlampau expose with all those thingy?
dah takde rasa ape2 dah bila buat macam tu?
haih.
remaja sekarang,budak2 sekarang,terlampau terbuka.
i can do whatever i want.people tak kan marah.
can i blame on bieber?sorry beliebers.

as for example lah kannn.
let say,u one of the bieber's fans. called urself as beliebers.
just look at ur idols.
go and having some sweet vacation with his gf,gomez at hawaii.
kissing on public.
budak dua orang,budak kecik lagi.
tak cecah 20 pun lagi.18 pun tak kot.aku tak amek tau umur dorang.
budak2 Malaysia ni pun,x matang,budak baru nak up..ikut lahh.
sweet katanya.comel katanya.
gaaahh.
adik2,sweet ke,comel ke..at least,mereka non-muslim.at least lah.
awak tu dekat ic tulis Islam kan?even awak x amalkan cara hidup tu,awak bawak nama Islam.
pandai2 lah pikir,mana baik,mana buruk.
awak ada baaaanyaaaaaaaaaaaaaaaaak lagi benda nak kena tempuh.
banyak lagi.
kakak awak ni tanak lah kan bila awak dah besar,awak baru rasa menyesal dengan apa yang awak buat masa awak kecik.
tak payah lah pikir menda2 orang dewasa.
just enjoy ur teen life.
kang dah besar,rindu.

enuff said.

err,to beliebers.sorry lah eh.not saying ur idol not good..;)


till then,
me.=)

May 15, 2011

random.

"be careful in letting go of the things you thought are just nothing, cause maybe someday you'll realize that the one you gave away, is the ONLY thing you've been WISHING for to STAY."

brb. i have to think deeply bout this. 

May 11, 2011

new book.new sem.new year!

salam.*comel tak bunny atas ni?^ *

another new stage in my student life.
FINAL YEAR STUDENT yawwwwwwwwwww!
already started this week.
1st sem in Final Year.

at first,i thought the new study plan for IS student is applicable for us,the final year student..but then,NOOOOOOOOOOOOOOO.
so,that's mean,insyaAllah,if there is no repeat paper,no flunk in my project 1 and 2,i'll end my study around this december..
and doing my practical next january,end it on april.
and my convocation will be insyaAllah on august.
*smiling brightly while writing those sentences*

hopefully,takdelah repeat,takde segala kejadian2 yang tak diingini.
hope sangat takde semua benda tu.
my final stage as a student.after 3 years struggling in Uniten pusaka tersayang,now,i'm slowly reaching to the end. 2 more sem,1 practical,i'm done.


"Ya Allah,You know what's the best for me..guide me,help me."

so readers,lovelies,friends..
wish me luck and pray for me!

till then,
me.<3

Apr 18, 2011

short post.

salam readers.

the thing.happened again.
and now,i think i made a wise decision.
hopefully am not regretting it.

lots of thanks to my syg,nex and tika unnie for being there to support me.
thanks for being my crying shoulder this evening.
and yeah,for echa unnie,macam tahu je kan adik mu yang gedik ini sedang down..nasib baik u msg,ada jugak cam distraction x bg ai pikir merepek2 tau.=P
iloveusomuch.<3


to u,thanks.and still,we have some unsettled matter.;)

Apr 15, 2011

2nd year result.;)

salam readers..;)

as u know,tuan blog ini dah habis final exam for her 2nd year.
dan the result dah keluar pun.
before,kalau korang rajin godek blog ni lah kan,me selalu letak my result kat sini kan?
but now,macam malas..errr.malas.bukan malu.malas.

the result?
Alhamdulillah.tak expect akan dapat that kind of result.
i mean,yelah.am taking 20 credits ok this sem.memang tak expect nak dapat pointer ok macam tu..expecting some kind of pointer drop or whatnot.
but then,Alhamdulillah.the pointer naik.=)

yelah.am not that kind yang study all the time.
balik dari kelas,bukak buku.balik kelas,revise.
nak exam,lepak library.dari pagi sampai malam sampai pagi.
noooooooooooo.that's soooooooooo not me.
ok.mengaku lah.this sem i study a lil bit early dari last2 sem.
and i have two killer papers on the first day of my exam.
sangat killer. core kot.
expecting some drop grade.but Alhamdulillah.nope.

Alhamdulillah for this thing.for this result.
hope my 3rd year,the pointer will be much2 great.
am hoping to graduate with 1st class..hope my dream will come true.;)

big thanks for those who wish me luck.i love u.

that's all.
as what i said before,being a kpop freak doesnt mean am neglecting my study.mind that.
 
till then,
me.=)

Apr 11, 2011

F1.;)

salam and heyyyyyyyyyyyyy readers!

watching F1 live WAS AWESOME!
the sound really excite me!
i love how the way the sound excite me everytime the cars in front of us.;)

first,thanks dad for letting me go.i love u.

second,thanks to those who bring me there.i love it!bring me again next year can u?=P

third,experience new thing is great right?i love this feeling.=)

fourth,u know what?i think my love toward F1 will grow after this.=P

fifth,the pic?noooo.i dont have any pics.=( didnt bring camera.sad.


till then,
me.

Apr 7, 2011

sabah and F1.;)

salam readers!;)

last weekend,pinat dan keluarga pergi bercuti di sabah!

oh,baca entry lepas?yang cakap ada hadiah tp takde kat tangan tu?
yessssssss.inilah dia. family vacation di sabah.=D
bukan my family 6 org je,tapi add on dgn family acik + tokma + ayahngah.
and it was awesome!

gambar?errr..tak amik lagi dalam laptop ibu and tak watermark lagi.
will post it later.;)

and.and.one more present. this weekend. F1!
ok,this is my first time tengok F1 dekat circuit.
we'll see how..kalau menarik,next year boleh lah pergi lagi!
kalau tak,ntah2 lepas yg test masa hari sabtu tu,aku dah balik rumah tak nak pergi race day on ahad.=P

semua2 ni akan dishare nanti ye.

oh btw..saya saaaaaaaangat teringin nak pergi vietnam early may..ada sape2 nak sponsor?errr..dalam RM1k++?kalau ada yang nak sponsor,memang anda sgt baik hati.

so,till then.
love,me.

Mar 27, 2011

happy birthday!

yeay! 
happy 21st birthday to me!
today is 27th march right?soooooooo.its my bday guys!^^ and my 1st anniversary as an ELF. "E.L.F, EverLasting Friends!" [random]

1st, a billiontrillionzillion thanks to my parents.thanks for raising me up for this 21st years and will continue to take care of me till the end of my life.
thanks a lot to my mum,for giving birth to me.although its hard for her,thanks for giving me a chance to live in this world.
I LOVE YOU BOTH SO MUCH!i know i didnt say it in front of u guys,but,i love u.
i know,am not a good daughter.not a great daughter to be proud of. but still,am trying to be.*hugs*


2nd, last night,around 12++ am my lovely sisters come and surprised me with small celebration in front of my house.
serius.memang terkejut. nasib baik laaahh tak menangis. ilang macho.=P
k.nik the best lah,konon2 cakap k.echa nak balik ganu,so k.echa nak dtg jumpa lahh.*which memang betul pun k.echa is going back to ganu today*
and that time,i was okkk..k.echa wanna meet me je pun.x kesah lah.
sekali dorang keluar kereta menyanyi lagu birthday with cupcakes.
and me that time cam whoaah. sebab,since keluar maahad,i never have that kind of celebration anymore.the one at 12am come to my dorm and sing happy bday,wish me like crazy till kena suruh diam since orang dah tidur.;P
really am so touched.
then bila dorang nak balik,that time cam ok lah.dorang datang and give choc,cupcakes ok lah, tetiba k.nik bawak keluar another present.
tadaaaaaaaaaaaaa,the presents;


 the chocs;

anddddddd here,the gift from one my ELFbestie;annie,


guess his name? it's MR.HEECHUL!=P oh,that button is angeleeteuk.

and this,from my parents. errr. a bit early lah i got this present,a month early;


oh.i got another present,err.the most expensive lah kot.but then,the thing is not in my hand right now.so,no picca. will wait till the day itself,then i can show u the present.;P

ye,pinat memang terharu gila tahap terharu lah!
i never thought this 2 sisters akan buat macam ni for me.
it was awesome.*shed tears*
thanks unnie2 ku sayang.=')


and not forgetting, thanks to those who wish me thru FB,twitter and the most meaningful, via SMS. thnks my darlings. ILY.


heyyy. its been a year am being an ELF. and it was awesome!


oh.am done with my 2nd year out of 3 years!;)

till then,
me.=)

Mar 21, 2011

sorry.

Sorry that I ask for band merch once in a while instead of $500 dollar dresses.
Sorry that I want to go to concerts maybe once every two months instead of partying every weekend.
Sorry that I spend my money on skinny jeans instead of drugs like so many other teens.
Sorry that I spend a lot of time in my room on my laptop isntead of getting drunk and hooking up with randoms.
Sorry that I sometimes ask to go to a friends house instead of just getting up and leaving without warning.
Sorry that I cover my bedroom walls with posters of bands instead of shirtless guys.
Sorry that I wear skinny jeans and hoodies out instead of short shorts and a tshirt that could practically be a bra.
Sorry that I blast music instead of trying to sneak into clubs.
Sorry that I’m not what everybody expects teens to be like these days.

statement di atas sgt best kan?
sorry for not being the teens that might be someone else expect me to be.lol

 

Mar 20, 2011

good luck unitenian!!

short entry.i know it'll be short.


to all degree student of uniten,
a very big GOOD LUCK to all of us!
wish u all the best in answering the exam.
strive for excellent!


and all,forgive me kalo ade salah silap. peace!;)


heyhey.i have a great weekend la this week.walaupun penat x cukup tidur+demam.

Mar 18, 2011

i wish...

 how i wish my parents can understand that..............

- When I hang with a boy doesnt mean he’s my boyfriend.
- High school is hard, and I’m trying my best.
- Im a teenager, I dont always have the best attitude.
- I try to make the best decisions for me.
- I’m young and want to have fun.
- My room gets messy. 
- If I’m out all night doesnt mean im drinking or doing drugs
- I’m growing up and being sheltered isnt going to do any good for me.

sometimes,i do envy those who can go out anytime,anywhere they want. but then,i know,my parents wanted the best for me.=')

Mar 8, 2011

saya seorang yg busy. oktipu.

2011, March.

the MOST busiest month.

no leisure time during weekend.

1st and 2nd weekend, spend my holiday in Penang. yes, ayahcik's wedding.
3rd weekend, have program to attend.
4th weekend, last 2 papers for my final exam baby!-> the end of my 2nd year. bohhooooo~

oh. that 4th weekend,the sunday one is my birthday. cough family,iwantchoccakewithSJ'spicprintedonit cough


oh harini hari wanita sedunia kan?
Happy Women's day~=D

till then,
me.=)

Mar 1, 2011

hello march!

1 march 2011 already!

pandang balik 2 bulan yg dah ditinggalkan dalam 2011..
hurmm.banyak benda aku dah buat.
banyak benda yang tak pernah terfikir aku akan buat,aku dah buat.
banyak jugak benda yang dah terjadi.

january,
for the first time in my life,nama kena panggil kat LCCT.muahaha. sangat menjadi kenangan bila pagi2 buta dah kena lari nak kejar plane. =_="
january jugak,
first time having a vacation trip with friends.singapore yuuuuu!=p

february,
err.yup.done something.^^
february jugak,
something big happened to my family. oh,sila baca entry sebelum ni.

now,
march.
soon,i'll celebrating my 21st birthday.
right after my final exam.
27 march 2011,please come soon.

and march,please be good to me and my family.^^

psst:sebenarnya byk benda jadi.but malas nak tulis.lalala.



till then,
me=)

entry sedih.

salam.

before start, baca x entry ni. =)

i did asked my readers to pray for my grandpa kan?
thanks to those yang mendoakan.

but sadly,
tok ayah dah meninggalkan kami last friday,8.30pm.
sedih.
sedih bila orang yg used to raise me up dah takde.
sedih bila orang yg time me kecik2 dulu,dialah yg amek hantar pergi tadika.
sedih.sangat sedih.
tambah sedih bila hari arwah pergi tu,semua family members,anak2,cucu2 takde kat sisi arwah.
yeap.takde.bukan takde saja2..bersebab.

suppose,hari sabtu (26 feb) ayahcik nikah dekat kelantan.
tapi,arwah pergi jumaat malam sabtu (25 feb).
by the time malam tu,semua ada kat kelantan.
masa makteh call dari penang time tu,memang tak sedap hati dah.
acik yang cakap dgn makteh..masa acik nangis,i know,something is wrong.
time acik bagitau ibu yang tok ayah dah takde,time tu me rasa dunia mcm gelap.thanks God time tu berdiri sebelah tiang.memang lembik lutut.bersandar terus kat tiang.crying n crying.
malam tu jugak ma decide nak nikahkan ayahcik.
lepas nikah,11pm camtu,kitorg terus gerak balik penang..
sampai penang pukul 4am,terus pergi umah tok ayah.
time tengok jasad tok ayah atas katil,me still leh tahan lagi sebak.
pagi tu,me sempat siram tok ayah.semua anak cucu arwah dapat peluang terakhir siramkan tok ayah.still boleh tahan lagi sedih.
time jasad tok ayah dikafankan,time tu memang tak boleh tahan sangat2..
muka tok ayah bersih je,dengan serban kat kepala..tok ayah nampak sangat tenang.
time cium dahi tok ayah,dahi arwah sejuk.sejuk sangat.
time tu memang memang semua habis menangis la..
yelah,semua tahu,tulah kali terakhir kami dapat tengok muka tok ayah.kami dapat sentuh tok ayah.*kalo ikut ati mmg sume leh wat cam dlm drama,meraung,meratap..tp masing2 ada iman.kena redha.*
me berpeluang hantar arwah sampai kubur,talkin sekali.
sedih.tapi memang kami redha sangat2..
at last,tok ayah dah tak terseksa kena cucuk dengan wayar berselirat satu badan,kena cuci buah pinggang selalu,kena tahan kat wad memanjang.penyeksaan tu dah berakhir.

macam yang Allah dah janjikan,
"setiap yang hidup pasti akan mati."

kami kena redha sangat2 lah.*shed tears*
Al-Fatihah. Semoga Rohnya dicucuri rahmat.

ok.cik penulis menangis secara tiba2 time tulis ni.

Feb 25, 2011

warkah seorang kakak utk adik perempuan.

salam.

just wanna share something from fynn jamal's blog.
here,warkah seorang kakak kepada adik perempuan nya.
Mahal by Fynn Jamal.
assalamualaikum dan salam penuh cinta dari kakak. apa khabar? semoga sihat dan aman, semoga sejahtera dan sentosa. untuk kakak di negeri jauh ini, alhamdulillah --berbiasa2 dan bertenang2 sahaja.

adikku Perempuan,

bagaimana hidupmu lewat kebelakangan ini? apakah elok? apakah molek? maafkan kakak kerana sudah terlalu lama tidak berutus surat, bertukar hikayat melalu warkah. arakian hari2 kakak semenjak dua ini terlalunya sibuk dengan pelbagai. harap dimaafkan. harap diampunkan.

adikku Perempuan,

mengenai soalan kamu tentang kekasihmu si Lelaki itu, sukar hendak kakak jawabkan. kakak sendiri masih mencari makna hidup sambil memperinci iman; gerun untuk kakak berikan kata2 hikmah untukmu. tapi kakak cuba juga.

adikku Perempuan,

mahalkan diri kamu itu, dik. jangan dilelong2 pada sesiapa sesuka rasa. sabarkan diri kamu dan yakinkan pada diri yang kamu ada harga. biar ditempik seribu orang, tuhan itu maha kaya, dan dia akan bagikan kamu seseorang yang selayaknya.

kuncinya hanya tunggu.

lebih cantik seorang kamu itu kalau bijaksana dan hebat sifat diri. seperti pusaka lama yang dimahukan dan diidam2, tapi terkhusus untuk dibeli juragan dan bukan orang kebanyakan. rasakan manis cinta pertama bersama tuan yang memilikmu sehingga habis usia dunia. atau kelak kamu akan merasa ralat kerana pemilik abadi cuma mendapatmu yang sudah sisa.

adikku Perempuan,

apalah digentarkan mati seorang, tak dikasih tak disayang tak dipandang. kalau sungguh imanmu pada tuhan, pasti kamu sedar yang tidak pernah walau sekali kita ditinggal belakang. setiap masa, tuhan itu penuh kasih, melimpah sayang, selalu memandang. kita selalu ada tuhan, dik. sentiasa. setiap masa.

dan sudah dijanji pada kita yang setiap kita tercipta sama pasangannya. maka percaya. dan tunggu datangnya dia. satu2nya dia. berhati2, wahai adikku Perempuan, bila datangnya jutaan Lelaki merempuh pandang, jangan terus2 rangkul kamu itu kamu depang. ingat, dan ingat selalu; semua itu tentera2 iblis yang mahu menggoyah iman kamu.

namun ah kalau pula ditunggu satu2nya dia yang tak kunjung tiba, berimanlah pada janji2nya yang kita semua sudah ditakdir berdua2. kalau tidak dijumpakan kita di dunia, apa dimarah; bukankah lebih manis bersua di syurga? kalau di setiap puisi dan lagu kamu nazamkan penantianmu ke pintu syurga, nah~ ini masanya, bukan?

adikku Perempuan,

kalau sungguh sudah terlepas rasa mengharap cinta pada Lelaki, kuncikan maruahmu dalam peti besi yang paling waja. ambilkan kuncinya dan buangkan ke laut, atau mintakan ayahbonda pegangkan sehingga tiba masanya. ingatlah, adikku Perempuan, tak ada parang yang mahu bersarung buruk; segaknya kan hilang, garangnya kan terbuang. dan kalau pun ada, kakak begitu pasti yang merananya kamu. kerana untuk parang secantik itu, semahunya kamu hendak menjadi sarung bertatah permata hanya untuk dia.

adikku Perempuan,

masa adalah sesuatu yang jahat untuk kaum kita. jasad kita adalah makanan utama usia. maka segalanya perlu teratur molek dan cantik. mungkin, adikku, kerana itu kita begitu terdesak untuk setiap apa yang kita susun dari seawal remaja. nasihat kakak, wahai sayangku, berhentilah kau kejarkan sesuatu yang tak terpegang itu. berhenti dan terima dengan tangan terbuka yang setiap apa yang terjadi adalah tulisan dari cerita tuhan. lebih keras kau genggam takdirmu, lebih teruk nanti akan jatuhmu.

adikku Perempuan,

akan datang bila setelah semuanya kamu kerjakan, takkan tercukup pada mata Lelaki. usah kau deraikan airmata kamu itu, dik. bila tiba hari itu yang setiap usaha keras kamu dibalas tuba dan celaka, amankan hati kamu dan senyumkan sahaja. bisikkan pada jiwa kamu yang sungguh sesuatu itu bukan rezekimu. khabarkan pada hati kamu yang kamu sudah cuba setiap termampu untuk Lelaki kamu. ujarkan terima kasih pada diri kamu yang sudah menghempas-pulas setiap darah yang memeluh tubuh itu.

lurutkan dada kamu dan kata:
aku sudah cuba.

adikku Perempuan,

ada masa, tuhan mahu menduga iman yang terselit dalam dada. apakah kita lebih mengasihi Lelaki; atau Dia --yang mencipta Lelaki untuk kamu dapatkan. apakah kita lebih mencari Lelaki; atau Dia sendiri --yang mencipta Lelaki untuk kamu kejarkan.

adikku Perempuan,

kamu lebih tahu bagaimana untuk menghidupi hidupmu. kakak juga antara bidadari yang tersungkur, maka di manalah layaknya untuk kakak menjawab persoalan kamu itu. kalaulah ada apa2 yang mampu kakak paksakan untuk kamu telan intinya adalah ini: mahalkan diri kamu. jangan pun dijual pada orang sebarang2. kamu lebih tinggi dari apa kamu rasakan. pekakkan telinga pada lidah2 iblis yang mengajak kamu meniaga maruahmu secepatnya dek takut luput tarikh molekmu --kerana cantik kita tak berpenghujung bila mana dipelihara cantiknya kita itu.

adikku Perempuan,

semoga bertemu dalam lain2 warkah. sambutlah salam kasih dan cinta dari kakak ini, semoga terlerai setiap gusar risau hidup dunia yang tidak ke mana ini. semoga ayah dan bonda tidak pernah lari dari ingatan kamu.

sampai jumpa,
kekandamu;

fynn jamal,
bidadari rosak sayap,
di negeri jauh.

ye.aku tersentak sekejap baca warkah ni.perlu muhasabah lebih dalam.

Feb 17, 2011

=)

salam.
bukak blog acik.
latest entry,comel sungguh gaya cerita..jap,nk copy paste.

Azlan telah 2x gagal dalan ujian lorinya di Puspakom. dia telah buat sehabis baik utk lori itu,tp malangnya gagal bila diuji di Puspakom. Azlan buntu memikirkan apa lg yg perlu dibuat utk lori nya lulus ujian Puspakom. dia dah repair, dah cat, semua dah ok.

sehinggalah pd kali ke 3, dia dikehendaki utk lorinya di uji.

Azlan menelefon ibunya, meminta ibu nya mendoakan ia. semoga lori nya lulus ujian kali ini.

dan hari itu dia gembira,akhirnya lori itu lulus ujian puspakom.

saya cuma berkata pd Azlan, si mangsa,

"pasaipa tak suruh ma doa masa awai2 lg? kali ke 3 baru nak suruh ma doa. mcm taktau ma kan ada magic."

Azlan dlm cerita di atas,ada kaitan dgn yang hidup.=)

oh.tokma sy memang ada magic..alaaa..magic doa seorang ibu..tapi memang magic abis lah!even magic ni sampai kena tempias kat cucu dia jugak.^^

erm...
readers,nak mintak tolong korang2 doakan my tok ayah..
keluar masuk hospital dah jadi perkara biasa.
ICU pun sama..sekarang,dekat hospital je.
sakit..macam2 penyakit ada.
tolong doakan dia bagi bermaya sikitlah.even tak sihat mana,tapi at least bermaya.mampu tersenyum,cakap pun dah ok bagi kami.='(
thanx.

end of story..

till then,
me.

Feb 8, 2011

lil' bit story bout my trip.;)

salam uollsss!

as promised*err..ade ke aku janji eh?* tapi x kesah lahh...
here,some pics from my Spore trip with lovelies.
oh,mereka sangat lovely oke.serius.tak tipu.*tunjuk muka inesen* 

Alhamdulillah..sepanjang trip,takde pape yg tak dikehendaki berlaku..melainkan hujan non-stop from the day we arrived till the day we left Singapore.T_T
and really,we had fun.so much fun..sampai the night before we left Spore,tak tidur.oke,itu tipu..tidurlah pukul 4.30pg..buat ape?errr..ntah.serius.random talk with each other.;D

i've been to sentosa island..okayyy,sangat banyak perubahan..
yelah,last aku pegi sane pun time umo 9 taun?10 taun?time kecik2 skirt singkat2 lagi.=P

one thing aku suka bout Spore - their MRT service.awesome gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
beli tix kat machine je n saaaaaaangat susah nak jumpa machine yg rosak,out of service la mende la..dan sangat punctual.tak mcm ktm.aish.=_="
then bila kite dah sampai kat destinasi yg dituju*ecehhskemaweh* bila refund balik tix tu,akan dapat one dollar..kira macam deposit time beli laaa..oh.saya sangat suka.=D

one thing yg aku geli kat Spore - err..couple yg berkelakuan agak sumbang mambang kat dlm MRT,public,dan sewaktu dgn nya..
adoi.banyak kottt..aku ada la amik gambar 2 3 couple gitu..kehkehkeh..ye,sy kijam.=P

done lah.tak mo cakap banyak,here..let the piccas do the talking now...




gambar last tu dah macam anak ayam je kan?x pun org DIGI..kekekek.=P
oh.kamilah cheeky generation.debut 30th jan 2011..XD

Jan 31, 2011

InsyaAllah,ada jalanya....=)

salam..

just get back from my singapore trip.it was fun!but later lah cerita.tak sesuai sekarang since i heard the news about Mesir condition right now.
rusuhan.banduan berkeliaran.polis takde.
read somewhere,student Malaysia dah ada yang on flight nak balik Malaysia kan?
kerajaan Malaysia,please.bawak dorang balik Malaysia.please.
student2 tu kawan2 kita..lets pray for their safety..not only for Malaysian student,but for others too..

and,here..found the vid Maher Zain sang InsyaAllah in Malay.
i mean,InsyaAllah Malay version studio recording.
his pronounciation,MashaAllah...sangat fasih!tak macam non-malay sing malay song..sebijik sejiban macam orang melayu yang nyanyi.
taknak tulis panjang2,here..

Jan 28, 2011

story of my life - part 2..

sesi nak merepek panjang2 lagi.=)

people say,pinat is a sombong girl.
yup.true.
not sombong yang betul2 sombong,bongkak dan seangkatan dengannya.
tapi..sombong in term of tak senyum dekat orang.tak bercakap sangat dengan orang.tak lepak in a circle of friends dekat kolej.
yup.aku macam tu.
entah.aku rasa macam bukan la tak suka,tapi kadang2 macam ntah..tatau nak explain sebenarnya.=P

one more thing,rasanya memang ramai my real life friends perasan this thing -> aku SANGAT JARANG berinteraksi dengan makhluk berlainan jantina.yes,kadang bila cam bertembung mata ngn my guy friends,senyum la jugak.
tapi secara berterus-terang lah kan,selagi boleh aku elak nak tembung pandang dengan dorang,selagi tu aku buat.
kenapa?jawapan dia senang je..TAK SELESA.awkward.
kalau nak bercakap pun,kadang2 macam few words,few sentences then the end.
nak sembang panjang boleh sangat.tapi tulah..aku tak selesa.=)
sorry lah.bukan aku tak nak pandang korang,bukan aku tak nak sembang dengan korang,tapi..itulah die..hohoho.
nak cakap guy friends yang rapat pun..ade la 2 3 orang..
this 2 3 people ni la pun yang aku boleh bercakap gelak2 pun.
yang lain takat,"hi","eh pinat,hi!*wave*" gitu2 je la..=P

aku tau..ramai cakap aku sombong.
this is me.sembang dalam internet bukan main hebat.kat luar,few words je la..=P *exception to my besties n ELFbesties*

serius,saya,pinat,tidak lah sombong.
pandai2 lah korang cari suis nak bagi aku cakap banyak..=D

siyes entry random abes!hampun mahap le readers eh..nah,special utk korang yang membaca-

Jan 24, 2011

story of my life part 1.

terasa macam nak bercerita panjang kali ni.=)

hurmm, ramai cakap pinat ni anak orang kaya.
kalau kaya in terms of cukup makan,cukup pakai,cukup keperluan..Alhamdulillah.kaya lah tu.
tapi..kalau kaya in terms of,makan loaded,pakai branded,duit melimpah-ruah..rasenya,my family belum sampai tahap tu lagi..
InsyaAllah,kalau dah orang selalu sebut pinat ni anak orang kaya,family kaya,sebut banyak kali mungkin kaya in 2nd definition tu bakal jadi kenyataan..amiiiiiiiiiiiiiiinnnnnnnnn..;)

sebenarnya,kalo nak ikutkan,my family ni orang biasa2 je..takdelah sampai tahap boleh dikatakan kaya..tinggal dalam kawasan bandar,even anak dato' pun sengkek kalo hidup nak loaded je manjang.rite?
yelah,maybe orang cakap my family berduit semua sebab gaya hidup dalam kawasan bandar kan?who knows..

my family pernah lalui zaman kemerosotan ekonomi dalam keluarga.few years jugak.makan masa jugak.effect jugak our life..
yelah,dari pinat lahir taun 90 sampaila umur 12 taun 02,memang hidup boleh cakap,Alhamdulillah mewah lah..
tapi,something happened dan benda sebaliknya berlaku..bukanlah susah mana,tapi effectlah jugak kehidupan..
but now,Alhamdulillah..since 05 my family dalam proses menjadi seperti dulu lagi..bila?soon.few more years maybe..doa2kan la ehh.=D


kadang-kadang sebab duit,family boleh jadi porak-peranda kan?
sebab duit,husband n wife boleh bercerai berai.
sebab duit,adik beradik boleh putus hubungan.
macam2 benda buruk boleh jadi sebab duit.=_=

tapiii..family aku takdelah sampai jadi cam statement kat ats ni.aish.simpang malaikat 44.

kenapa aku tulis gini?sebab rimas.people keep saying this, "kau bolehlaaa..anak orang kaya..","yelaa..die kan kaya."
rimas oke?rimas.am not dat kaya person..kalo kaya,dah lama aku selamat pergi balik korea macam pergi balik penang je ok?



till then,
me.=)

Jan 18, 2011

meh l

We're teenagers. We hate school. Our cellphones and us are a package deal. We won't always cooperate or listen. Sleep and food are our best friends. Real friends are harder to find than the answers on our tests. We're not always smiling and happy. Please don't expect too much from us. We'll grow up someday, but for now, just let us enjoy our lives.

Jan 16, 2011

great memories ever.

salam..

here,my 666th post..=D


last few days am totally happy!
to be exact 12,13th Jan 2011..
i wont forget both dates..never.ever.ever.
both got their own memories in my fangirl life..
if i have superpower,i want to stay in both dates..=D

why?hehehe..bak kata dato' CT..biarlah rahsia..kekeke.=P
yang penting sy happy.sy sangat happy.
jutaan terima kasih kepada mereka yang terlibat membuatkan sy bahagia.=D
terima kasih.terima kasih.*90 degrees bow*


less than 2 weeks more.29th Jan..please come fast.

Jan 1, 2011

babai 2010, hello 2011!

2010 just left us.
2011 just greet us.

WELCOME ABOARD 2011.


hope everything will going well this year.
lots of things i've plan for this year..when i said lots,it reallllllllllly mean A LOT of plans!
what happened in 2010,left it behind.
what will happen in 2011, accept it with strong heart.


*tadah tangan* 
"Ya Allah, may Ur bless be with me throughout the year."
aminnnn~

welcome 21 year old me.!=D
goodbye 20 year old me.~sayonara.=')


ehem.da umo 21,bolehlah nk kenalkan bakal menantu kat ibu ayah ni.en kim heechul,nnti i bwk u jumpe ibuayah eh.bahahahahahah~XDD