Mar 1, 2011

entry sedih.

salam.

before start, baca x entry ni. =)

i did asked my readers to pray for my grandpa kan?
thanks to those yang mendoakan.

but sadly,
tok ayah dah meninggalkan kami last friday,8.30pm.
sedih.
sedih bila orang yg used to raise me up dah takde.
sedih bila orang yg time me kecik2 dulu,dialah yg amek hantar pergi tadika.
sedih.sangat sedih.
tambah sedih bila hari arwah pergi tu,semua family members,anak2,cucu2 takde kat sisi arwah.
yeap.takde.bukan takde saja2..bersebab.

suppose,hari sabtu (26 feb) ayahcik nikah dekat kelantan.
tapi,arwah pergi jumaat malam sabtu (25 feb).
by the time malam tu,semua ada kat kelantan.
masa makteh call dari penang time tu,memang tak sedap hati dah.
acik yang cakap dgn makteh..masa acik nangis,i know,something is wrong.
time acik bagitau ibu yang tok ayah dah takde,time tu me rasa dunia mcm gelap.thanks God time tu berdiri sebelah tiang.memang lembik lutut.bersandar terus kat tiang.crying n crying.
malam tu jugak ma decide nak nikahkan ayahcik.
lepas nikah,11pm camtu,kitorg terus gerak balik penang..
sampai penang pukul 4am,terus pergi umah tok ayah.
time tengok jasad tok ayah atas katil,me still leh tahan lagi sebak.
pagi tu,me sempat siram tok ayah.semua anak cucu arwah dapat peluang terakhir siramkan tok ayah.still boleh tahan lagi sedih.
time jasad tok ayah dikafankan,time tu memang tak boleh tahan sangat2..
muka tok ayah bersih je,dengan serban kat kepala..tok ayah nampak sangat tenang.
time cium dahi tok ayah,dahi arwah sejuk.sejuk sangat.
time tu memang memang semua habis menangis la..
yelah,semua tahu,tulah kali terakhir kami dapat tengok muka tok ayah.kami dapat sentuh tok ayah.*kalo ikut ati mmg sume leh wat cam dlm drama,meraung,meratap..tp masing2 ada iman.kena redha.*
me berpeluang hantar arwah sampai kubur,talkin sekali.
sedih.tapi memang kami redha sangat2..
at last,tok ayah dah tak terseksa kena cucuk dengan wayar berselirat satu badan,kena cuci buah pinggang selalu,kena tahan kat wad memanjang.penyeksaan tu dah berakhir.

macam yang Allah dah janjikan,
"setiap yang hidup pasti akan mati."

kami kena redha sangat2 lah.*shed tears*
Al-Fatihah. Semoga Rohnya dicucuri rahmat.

ok.cik penulis menangis secara tiba2 time tulis ni.

1 comment:

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

masa atok OE meninggal, OE masa tu dekat asrama...
rumah dekat Johor, OE dekat Kelantan...
Subuh waktu tu birthday OE...
OE nak balik tapi ibu kata takut tak sempat...

jadi bila balik masa first time tu, masih rasa ada atok dekat rumah sampai terpanggil atok bila dah sampai rumah...
nak sedih memang sedih... tapi nak buat macam mana, Allah lagi sayangkan dia...
redha dengan apa yang dah ditetapkan...

be strong okey...