Jul 8, 2011

CyberSecurity Malaysia

salam.

sekarang, 8 july 2011, 8.56pm rakyat Malaysia tengah bising-bising, kecoh-kecoh pasal BERSIH.
korang tau ape tu BERSIH?tatau?ok,pergi google. sebab incek penulis yang kacak lagi comel ni tak rasa nak cerita,komen atau segala yang sewaktu dengan nya pasal BERSIH ni. =_="

sebenarnya,i nak cerita pasal ni.. lawatan sambil belajar*ceh takleh blah* ok lah field trip ke Cybersecurity Malaysia di Sapura@Mines sebab kitorang amek subject data security..so,mdm pun dengan baik hati arrange lah lawatan ke cybersecurity ni untuk expose kan kitorang dengan the real work environment. ;)
oh,sebelum tu, ni ha logo dorang;
ehsan inche google yang kacak.




once kitorang sampai dekat office tu, terus dorang suruh kitorg g memenuhkan isi perut first.
then kitorang disuruh duduk dalam satu bilik,theatret?eh pekemenada ntah nama dia..ke aku tak reti eja menda alah tu ntah. tapi tak kesah lah, duduk dekat situ, and kitorang di briefing serba sedikit pasal what is CyberSecurity semua. by mr Megat Muazzam..err,i think so. he's a Senior Analyst for MyCERT and Manager for Cyber999.

after short briefing dgn a corporate video, still orang yang sama, he brief about what is MyCERT.
MyCERT ni one of the department under CyberSecurity lah. department ni handle semua case pasal fraud, defacement, spam, malware, DOS etc. kira macam segala mak nenek cyberthreats korang nak buat aduan, memang department ni lah handle. under this department divide into 2 division, SOC dgn MRC. MRC ni yang handle segala serangan malware semua. and SOC ni part yang buat analyse if am not mistaken lah. tapi segala mak nenek cyberthreats,cyberharrassment tu memang dorang lah handle.

hah,kan ada selalu kita dapat email pasal your bank acc is blablablabla.pastu suruh klik this URL utk update lah ape lah tu kan?that is called phishing. phishing ni kira paling byk dorang dapat aduan.then,MyCERT ada keluar one plug-in called DontPhishMe. plug-in ni for Firefox and other browsers blh guna..tapi not for IE. they still undergoing process collab dgn Microsoft. plug-in ni guna utk detect web tu lah. sbb web yg dorang create akan sebijik sejiban mcm the real web. yg beza the URL je. so,cm kalo korang tatau kan the real URL,better lah pasang this plug-in..for Add-on firefox, click here -> dontphishme Add-on for firefox

another one yang kecoh2 sal anonymous tu..si anon2 tu tak buat pun..dorang just provide base je. yang dok sebok hack nye local hackers je.>.<"

then 2nd department yang bg briefing is Security Assurance.. errr,tbh lah,me tak dengar sgt this one.sbb the presenter cam slow ckp.and the slide cam bosan. PEACE!

the last department is Digital Forensic.the presenter is Ms Sarah,Senior Analyst for Digital Forensic. okeh.this one me fokus gilaaaaaaa. sebab cam menarik kot!serius.memang macam berminat gila..one of the service yg dept ni provide is data recovery. so,those yang nak recover data from hard disk/pendrive or whatsoever boleh lah head to CyberSecurity. for student,price dia RM150/device and for pvt sector, RM300/hour/device.. yeah,me yang dengar tadi pun macam,erk.tercekik.lol.

should be kitorang dapat masuk lab dorang,tengok semua. tapi..unfortunately, ada big case kot tadi,so macam orang luar tak bleh masuk and sentuh the evidence...so,tadi kitorang tengok via CCTV je lah. tapi memang boleh nampak clear lah workstation dorang semua. looks COOLLLLLLLLLLLL!

and yeah,i'm trying my best nak buat internship dekat sini. sound great kot. and thinking macam nak buat training to get certificate lah for digital forensic jugak. heee.

ok.tu je.tapi lepas tengok how the work environment dekat CyberSecurity ni,macam semangat kobar2 nak kerja dekat situ. and nak kerja under digital forensic. yosh. pinat,u can do it!

more info pasal CyberSecurity ni, boleh klik link ni-> CyberSecurity Malaysia

trivia:
tahu tak korang boleh buat aduan kalau ada orang stalk korang dalam internet?yes.boleh.=D

ada gambar i dekat meja depan CyberSecurity.tapi dalam blackberry inche hasliza. T_T

till then,
me..=)

No comments: