Dec 28, 2015

Paradise on Earth . 1

salam..

hi all~ we meet again in another country, another province, another place to conquer.

yes, i did promise nak sambung cerita doraemon land, my trip to Tokyo this year kan? tapiiiiiii...sistur takde mood pulak nak sambung Tokyo tu. nanti la eh. draft dah ada. nak pilih gambar tu yang maleh nye lahai. hiks.

okay, kalini sis nak share dengan kalian semua my experience dekat this so-called Paradise on Earth. dekat mana paradise ni? located in Guangxi province, the place named, Guilin. ya Allah, Subhanallah, memang sesuai sangat dengan gelaran 'paradise on earth' tu..view dia sangat stunning! selalu kita kaitkan China ni mesti shopping kan? tapi dekat Guilin dengan Yangshuo ni, bukan untuk shopping la. memang sightseeing je. sumpah cantik sangat. SANGAT with capitals.

anyway, i'm not sure berapa part untuk this place, but..i'll try to make it as short and simple as possible. insyaAllah. First and foremost, this trip adalah group trip which consists of 15 people, guna pakej from Juara Travel & Tours, dengan kos RM1999 all-in/person. 5 days and 4 nights.

okay, our trip started around 11pm we arrived dekat KLIA2, untuk overnight sebab our flight on 22nd dec, AK156, 5.55am. which check in around 3am. that was my first time sebenarnya overnight dekat KLIA2, it was...okay i guess. ada tempat boleh baring, tadehal punya. kawasan besar. nice lah untuk overnight. takde masalah.

then, we arrived at Guilin Liangjiang International Airport around 9.25am. our journey from KUL to KWL around 3 hrs and 55 mins. i did some token of love dalam flight tu. but that's another story lah. later lah kalau rajin i'll blog about it. ihiks. okay, once arrived, kami disambut oleh Crystal, our tour guide for the next 5 days. she's quite good. okaylah. the day we arrived tu, bumi Guilin hujan. sejuk dia ya Tuhannnnn..sejuks! winter kan, what to expect right? nak panas, pegi time summer lah. so, lepas sampai tu, kami terus head to halal restaurant for lunch. this restaurant located betul-betul belakang masjid Guilin (which idk what is the name of that mosque). the food was nice. eatable lah untuk orang-orang yang cerewet nak makan. me? memang takde makna cerewet. iols makan je semua. :p
masjid Guilin yang berusia 200 tahun lebih.

restaurant yang menjadi tempat makan kami sepanjang di Guilin
once dah lunch, we head to Elephant Trunk Hill. okay, kalau ikut mitos orang sana, dikatakan batu tu adalah gajah yang turun ke bumi kekonon untuk tengok bumi ni cemana, dah turun kat bumi, dia tanak naik balik sebab captivated dengan kecantikan bumi ni kot(?). then ada General ni turun ke bumi untuk ajak gajah ni naik balik, tapi dia tetap takmo naik. dorang pun had a fight berterusan sampai lah gajah ni rasa dahaga. so, dia pegi minum dekat river bank tu, and that time lah general ni ambik peluang untuk stab the gajah. pagoda yang atas hill tu diibaratkan as sword punya pemegang yang di stab on the gajah by the general tu. this hill scenic spot paling famous dekat Guilin ni. kalau google pasal Guilin, mesti keluar gambar hill ni punya. confirm!
Elephant Trunk Hill and the Pagoda on top of it. 

next, we headed to Fubo Hill. kononnya dikatakan hill ni control ombak. kiranya ombak dekat sungai ni, bila sampai dekat hill ni mcm subdue la. wave-subduing gitu lebih kurang. dorang percaya yang hill ni ada power on that bila General Fubo bina a temple here. dekat Fubo Hill ni jugak ada satu batu yang macam hanging and terpisah dari batu bawahnya tu macam seolah-olah dipotong oleh a very tajam sword. nama batu ni Sword Testing Stone. mitosnya adalah, general tu nak test sword dia, and he cut the stone. then batu tu terbelah cantiiiiik je. and dorang percaya kalau batu tu bersambung, akan lahir seorang manusia yang paling hebat di dunia ini.

Sword Testing Stone

after that, kami dibawa ke silk factory. well, kalau datang guna package ke china ni, tak sah lah kalau tak pegi gov factory ni. /shrugs/ then we headed to our hotel Eva Inn that located betul-betul depan Li River and dinner at another halal restaurant near our hotel in Zhengyang Walking Street which only walking distance from our hotel.

Eva Inn, located near Li River bank


restaurant untuk dinner kami for the whole trip.

end of day 1.

next day, check out and headed to Yangshuo, which 2hrs journey via bus. next entry lah kot. panjang pulak dah rasanya. hmmmm.

till then.
xoxo, pinat.

No comments: