Dec 29, 2015

Paradise on Earth . 2

salam.

POE 1

so, 2nd part. next day. the day we headed to Yangshuo.

Yangshuo ni kira macam kalau pegi Guilin tu, Yangshuo ni akan termasuk sekali lah dalam iti. bandar Yangshuo ni dikelilingi oleh limestone mountains. memang kiri kanan depan belakang gunung tetinggi je semua bila kita dah masuk this city. view dia, masyaAllah, subhanallah..memang heavenly. tambah2 kalau berkabus, sejuk. ya Allah..even tak pernah tau macam mana syurga tu..kalau view dekat sini pun dah stunning sesangat, bayangkanlah syurga tu berjuta kali stunning dia ya Allah.
our bus. on our way to Yangshuo
okay, so we checked out dari Eva Inn around 7 am, breakfast dekat restaurant yang belakang masjid the one yang i post gambar on last entry. after that, terus gerak ke Yangshuo. journey via bus took us around 2 hrs dengan jalan lompat-lompat sakit abes badan. memang keluar awal sebab nak kejar cruise dekat Li River area Yangshuo pukul 10.30am punya. memang kitorang sampai tepat2 je cruise tu nak gerak dah. Crystal, our guide, jalan kemain laju. dah lah hujan, penat nak ngejor dia nye ha. orz. so, kami naik cruise tu pusing Li River around 1 hr cenggitu. sayang la sikit sebab time tu hujan, so view of the mountains tu tak nampak sangat. dia macam....sape pernah naik cruise dekat Mildford Sound, South NZ, lebih kurang la. but Mildford Sound much heavenly lah for me. this river memang surrounded by limestone mountains, view dia, masyaAllah, lawa weiiiiiiiiii! rasa nak flip semua benda sebab gambar tak boleh nak tunjuk how stunning the view is tahu tak? geram rasa. air dia jernih, dengan cuaca sejuk, pheuwwwwwww. nice one lah.
one of the nice view. how i wish there is no fog that day. 

sungai ni macam ada dua current dekat this certain place. berlawanan arus. 



our group. 


after the cruise, we headed to our 2nd hotel, Starway Hotel yang located betul-betul in the middle of Yangshuo town, walking distance from West Street around ~5 mins, tempat orang nak shopping. rehat, solat, makan dekat the only halal restaurant bagai. then we headed to Yu Long River untuk experience naik bamboo raft. orang-orang sini dulu memang guna bamboo raft untuk tangkap ikan semua. ngeri gak ah memula nak naik tu, bamboo kot! dibuatnya reput, tenggelam sistur dalam sungai tu cemano? dahlah tatau dalam ke idak. but, Alhamdulillah. safe and sound. hahahah even la sepanjang naik tu, bising sis suruh balance kan. mana taknya, naik raft tu dengan ayah, ayah wan, tokma, ibu ngn abg cik kot. bayangkan berapa total berat atas raft tu. ayah gerak sikit, raft senget. ayah wan gerak sikit, raft senget sebelah. ngeri weiiii ! the view sepanjang sungai tu, subhanallah. magnificent ! air jernih subhanallah. hijau jernih. then, kami tengok demo commorant bird tangkap ikan. kaki burung ni macam kaki itik untuk bagi dia senang berenang dalam air. lama gila kot burung ni boleh dive dalam air tu. dah dapat ikan, dia berenang balik dekat owner dia. tapi kesian sbb burung ni kena ikat dekat leher nak elak dorang makan ikan yang ditangkap tu. wuwuwuw. sedih sistur. sobs. TAT oh, lepastu kalau rasa nak pegang burung tu pun boleh. kena bayar 10 yuan kat owner dia. merasa lah sis bagi burung tu bertenggek dekat tangan, walaupun end up dia pegi berak. nasib baik bukan atas baju sis dia berak. bertuah punya burung. ceh.
the only halal restaurant nearby our hotel. ~1 min walk

bamboo rafting

sempat la sistur berkenalan dengan burung commorant ni ha. 





lepas rafting, kami ke Silver Cave. kenapa silver? sebab stalactite and stalagmite dalam cave tu shining macam silver. the view inside the cave tu ya Allah subhanallah. lawa sangat. dengan bantuan lampu-lampu yang dorang install dalam cave tu, magnificent wei! nak masuk cave ni, please wear proper shoes, stamina mesti kuat sebab naik turun tangga dalam cave tu penat gak ah kalau tak kuat. but, my tokma yang umur 67 pun boleh buat, korang yang memuda nak buat takkan takleh ye dok? udara dalam cave ni pun stabilize the whole year. suhu between 20-22 degrees. dorang buat rice wine, dorang simpan dalam cave ni sebab suhu yang stabil. suhu stabil ni jugak menjadikan cave ni as natural air conditioning time summer, or heater time winter. masa kat luar kitorang ketor-ketor sebab hujan and of course sejuk kan...bila masuk dalam cave ni, rasa nyaman je. tak sejuk, tak panas. just nice.


mirror view of the stalagmite. 
kalau nampak macam music note. 

after that, we headed back to hotel. rehat semua. then dinner dekat the same restaurant nearby. and then kitorang pegi jenjalan dekat West Street. dekat situ kalau uols minat tumbler, ada satu kedai yang mana semua tumbler dia harga 29.90 Yuan. BANYAK CHOICE WEIII. mabuk sistur masuk kedai tu. semua nak beli. hahahahah. dah la comel. lawa pulak tu. nasib baik sis sedar diri. kalau tak, ade yang borong tumbler. XD

view of  Yangshuo street at night. 

end of day 2 in Yangshuo.

next day, we headed back to Guilin city. on our way back there, kami singgah dekat Shangri-La Park. Shangri-La kalau ikut Crystal, maksudnya, Fairy Land. memang nampak la fairy land tu. lawaaaaaaaaaaaa. nak menangis rasa. masuk park ni, kami naik bot around 20~30 mins cruising along the river. tengok natural cave, air dekat sungai ni masyaAllah, jernih ya amat ! warna turqoise, nampak segala isi dalam tau! sepanjang cruise tu, ada lah beberapa miniature house yang represent the minorities dekat Guilin ni. unik and nice. traditional buildings semua. lelawaaaaaaa.



and then sampai Guilin, we went to Tea Place, macam ala-ala tea factory lah. bagi demo tea, pastu jual teas dorang. lepas tu we headed to Prince Palace. palace ni located betul-betul dekat middle of Guilin. ada pathway yang betul-betul center Guilin. kira jalan atas pathway tu macam jalan dekat tengah Guilin tu lah. 50-50 Guilin on our side gittewwww. palace ni built on Ming Dynasty, tempat bersemayam nephew of the emperor. emperor palace dekat Beijing kan? so, nephew dia rules Guilin ni lah. and this nephew ni adalah nephew kesayangan. mana tau kesayangan? dekat door nephew ni, dia boleh guna the 7x9 door. sebab dulu, 9 hanya boleh digunakan oleh emperor je. tapi prince ni boleh guna 9 tu. it shows how the emperor adores the prince.
entrance to the palace

yours truly 

pathway of the center Guilin

and then, we headed to jade factory. gov factory, again. then headed back to Eva Inn. malam tu, we strolled along the Li River sampai lah ke Sun & Moon Pagoda dekat Shanhu Lake yang walking distance je dari hotel. around 10 mins walk dah sampai. ikut shortcut dalam 5 mins gitu.


end of day 3.

next part will be the last part.

till then.

xoxo, pinat.

No comments: