Feb 11, 2015

Cairo, Egypt - Mesir part 2

Salam.

Part 1 

okeh. day 2. lets go !

semalam lepas dah seharian ke maqam2, and malam tu semua selamaaattttt berlayar ke alam mimpi pukul 6 ptg waktu Mesir, harini semua dah segar. oh btw, waktu Mesir lambat 6 jam dari Malaysia. logiklah tidur pukul 6 ptg. jetlag kot. penat lagi. setel jamak maghrib isya memang berlayar lah.

harini kita semua ke piramid yg terletak di Giza ! yeayyyy !!! boleh tengok piramid, boleh tengok sphinx! yeay! ni impian sejak kanak2 lagi. umur dah 25 baru boleh jejak. Alhamdulillah atas rezeki. semoga ibu murah rezeki lagi. /hearteu/

piramid ni dari bandar cairo tak jauh pun. dalam 20-30 minit driving. dari jauh dah nampak piramid. excited kooooottttt . entrance fee untuk pusing area piramid. AREA sahaja ye, 80LE. kalau nak masuk DALAM piramid, kena add lg 200LE. bak kata tourguide kitorg, dia cakap takyah masuk pun takpe piramid tu. takde ape dah dalam tu. ku agak pun takde ape gak. sebab segala artifak macam dah bawak pegi Museum Egypt dah. nak masuk area piramid tu pun kena scan okayhhh. scan mcm dkt airport tu. segala bag semua kena scan. then bila masuk area piramid tu boleh la berjalan pusing2 piramid, naik puncak tengok 3 piramid macam selalu kita tengok dlm google image tu, then pegi ke Sphinx.

Piramid ni kitorang boleh panjat suku je. sampai nak ke entrance dalam piramid. tapi seriuslah. memang kagum sangat kot. batu dia besar-besar, memang tertanya-tanya macam mana dorang bina piramid tu. bukan rendah-rendah, tinggi, besar kot. macam..Subhanallah...Allah bagi idea dekat dorang tu untuk pikir cara nak bina piramid tu.


kanak2 girang buat cubaan melompat. leulz




entrance into pyramid




entrance fee.




 then, lepas pusing area piramid setengah hari, we off to Masjid Amr al-Aas untuk zuhur. rasanya lah rasanya. masjid dekat Itaewon, Seoul tu dibina ikut binaan style design masjid ni. design depan tu seakan-akan antara dua masjid ni.





and then, kitorang semua bergerak ke Malaysia Hall Abbasiyyah untuk lunch. lepas lunch, we moved to Jabal Muqatam untuk tengok sunset berlatarbelakangkan bandar Cairo sementara tunggu untuk naik cruise dekat sungai Nil. yes! tapi sayang...debu sangat sampai tak nampak bandar Cairo sejelasnya. ;_________;



left: masjid 4 mazhab, right: masjid rifa'ie



malamnya, cruise timeeee !! naik cruise menelusuri sungai Nil. sungai tempat Nabi Musa dihanyutkan dan diselamatkan oleh Asiah. kalau dulu bila dengar pasal sungai ni, terbayang sungai ni macam..takdela besar sangat, panjang je kot. bila dah tengok sendiri..Subhanallah. besar. dan panjang. nak describe tak reti dah. keliling sungai ni banyak hotel2 besar 5/4 stars dibina. view sangat ya Allah. magnificent. very lovely. we had dinner on cruise dengan bayaran 120LE/person. and disajikan dengan performances yang pelbagai. jangan ditanya lah ade ke tak tarian gelek. mestilah ada. hahahahahahaha. sempat la tengok kannnnnnn. ya Allah. macam urm..kalau orang kelantan panggil 'jjetak' like...macam kena sawan? electric shock? hahahahaha. menangis tengok. lol. cruise tu dalam 1hr30mins ke 1hr je. macam tu lah.




and it concludes our day 2 journey.

see ya in day 3 entry.

till then,
pinat.

No comments: