Feb 10, 2015

Cairo, Egypt - Mesir Part 1

Salam.

ahah! bertemu kembali. eceehhh.
banyak country dah skip ni. tetiba dah sampai egypt. huuuuu.
kita banyak hutang uols post2 utk country lelain. sebab ... sebab... sebab.... TAK JUMPA GAMBARRRRRRRR TAT percayalah itu satu benda yang paling menyedihkan kot.
okie dokie. country lain tu akan di post jugak insyaAllah sooner or later kalau ada masa lapang. sementara masih fresh ni. meh la iols post dulu pasal trip iols ke Mesir ogeyyy?

urm...first and foremost. haruslah diketahui bahawasanya iols ni sebenarnya tak masuk list pun orang yg akan ke Mesir ni. tapiiiii seminggu sebelum fly, tetiba ibu dengan baik hatinya mengofferkan diri untuk membelanjakan dahulu duit beliau beli tix flight. makanya terbanglah iols ke Mesir. gituhhh.

flight ke Mesir, iols terbang via Etihad. transit dekat Abu Dhabi. return dapat offer 2600MYR. serius sangat dinasihatkan kalau uols ni terbang bersama warga emas yang bersopan santun berjalan, silalah jangan pilih transit sejam je kt abu dhabi. PENAT. dah la katebang tu park bkn dkt terminal, kena naik bas. bas slow ya hamat. lepastu berlari berkejaran lah dikau dari T1 ke T3. dekat serius dekat. 15 mins gitu je berjalan nye. tapi kalau dah security check panjang berjela memang macam ala2 amazing race la uols nye haaaa. my flight details - KUL 8pm arrive at AUH 11.50pm then flight to CAI 12.50am and arrive at CAI 3.05am.

in-flight menu
WAJIB HARUS dorang pasang doa naik kenderaan sebelum take off

in-flgiht meal

in-flight meal

Alhamdulillah. sampai je Cairo, Anis and the gang dah tunggu. guesthouse pun dekat. dalam 30 mins drive from airport. dekat dalam Nasr City. Guesthouse tu sebenarnya bangunan student darul rahim, ada 2 floor dijadikan guesthouse. satu guesthouse ada 3 bilik, 1 bilik air, 1 dapur. besar serius besar. gambar? maaf, takde. sbb sesampainya tuan tanah ke guesthouse, haruslah beliau membaringkan diri tanpa memikirkan untuk mengambil gambar. ;;;; oh guesthouse tu harga dia dalam 3000LE/house utk 5 nights.


view from guesthouse

front gate of the guesthouse

where we stay.

disebabkan winter, subuh dkt sana lambat. around 5am+ lepas subuh, rehat jap. then kitorang bergerak ke maqam-maqam para auliya'. adalah dalam 7 ke 8 maqam yang pergi. kitorang bergerak sekali dgn student2 Al-Azhar dari Rumah Negeri Sembilan sebab Anis stay situ. Anis ni anak kepada kawan ibu yang pergi sekali. niat pergi ni nak ziarah Anis lah. alang2 kan. sekali harung pusing cairo la uols. maqam-maqam ni semuanya free, takde entrance fee sebab most of it terletak dalam masjid. just sediakan lah duit kecik untuk derma dekat orang yang jaga masjid. kitorang time tu tak tukar lagi USD. ade ke patut kena tahan dengan penjaga masjid ? nasib baiklaaaaa ada student2 ni tolong kot. antara maqam-maqam yang kitorang melawat adalah maqam Imam Syafie, maqam Sayyidah Zainab, maqam Sayyidah Nafisah, maqam Syeikh As-Sya'rani, maqam Sultan Daniel etc.

lepas solat zuhur, lunch semua. tamatlah hari pertama kami. winter kan. so siang dia amatlah pendek. pkl 5 dah maghrib. ....


cairo in general

maqam Sayyidah Zainab

masjid maqam Sayyidah Nafisah

dorang sangaaaat suka buat gini on their walls


maqam Imam Syafie
Maqam Imam Syafie

masjid Imam Syafie

tips: nak pergi Egypt, sila tukar MYR to USD dulu. sebab nya MYR tak diterima dekat sana. nilai LE half dari MYR. like...bwk 500MYR bolehlah dapat dlm 1000LE gitu. roughly lah.

till then,
pinat

No comments: