Feb 11, 2015

Cairo, Egypt - Mesir Part 3

Salam.

Part 1
Part 2

Alexandria timeeeeeee !!!

kay, kitorang memang excited nak pegi Alex. siap pesan kt Fakhrur suh pesan kt driver datang awal. tanak bazir masa dekat atas jalan. maklumlah Cairo - Alex is like...4hrs journey by car. pagi tu, hakikatnya...driver tu datang pukul 9 pagi. SEMBILAN. tekalah pukul berapa sampai. dah zuhur dah baru sampai. orz.

sampai je kat Alex, kitorang gerak ke Muntazah, Muntazah ni tak silap cam royal garden lah. tempat warga tempatan having picnic semua. sangat besar. BESAR. dalam Muntazah ni lah terletak Istana Raja Farouq. kalau tak silap, bak cerita tourguide, Raja Farouq ni raja yang zalim. tapi sumpah istana dia besar gila. lepastu bak kata dorang, sebanyak pohon tamar yang tertanam keliling istana dia, seramai itu lah mistress dia. memang banyak. serius banyak. tak tipu. oh entrance fee untuk Muntazah ni around 14LE ke 17LE somewhere around that la.

sebelum pegi tengok istana tu, kitorang stop dulu dekat satu bridge ni, dorang called the bridge as 'mini London bridge' sebab binaan dia seakan-akan London bridge. bridge ni dibina oleh Raja Farouq untuk isteri dia yang keturunan Hungary-Austria. alaaaahhh.. ala2 shah jehan bina taj mahal tu lah. tanda chenta abadi gittewwww.

and disebabkan Alex ni terletak dekat Mediterranean Sea, ya Allah air diaaaaa. jernihhhhh jernih sangat. sayang sebab tak dapat pegi tepi pantai. sobs. takpelah. takde rezeki. next time mungkin ada. /pray hard/


Istana Raja Farouq

view on the way to Mini London bridge

on the bridge

the sea. MasyaAllah crystal clear!





still, Istana Raja Farouq


then, we off to Maqam Nabi Daniel and Luqman Hakim. after that we off to bangunan Mara untuk late lunch and sekali solat maghrib dekat sana. and then, pergi jenjalan dekat kubu salahuddin. view sangat nice and i love it. 

maqam Nabi Daniel

kubu Sultan Salahuddin

setel semua terus off back to Cairo. benci tau driver gini. datang lambat, tapi nak balik awal je. >8(

tips: kalau ke Alexandria, much better stay for a day or two. tak silap rumah tamu dekat bangunan Mara tu dalam 20-30LE je per night. murah.

sekian day 3. nak sambung day 4 macam panjang sangat pulak. makanya..next post lah. teeheeeee.

till then.
pinat.

No comments: