Feb 11, 2015

Cairo, Egypt - Mesir Part 4

 Salam.

Part 1
Part 2
Part 3

now, we done dengan Alexandria trip. harini masa untuk berpusing di bandar Cairo, ke Kubu Sultan Salahuddin, Masjid Azhar and shoopppppiinngggggggg dkt pasar Hussein. so..lets go!

first place yang dituju adalah...Uni Al-Azhar. Uni yang tertua di dunia, hidup dengan wakaf dari para dermawan yang wakaf demi fisabillah. tak dapat masuk punnnnn. tapi dapat snap gambar dekat depan sign dia pun dah cukup dah. at least. AT LEAST dah jejak depan muka bumi Al-Azhar, uni yang byk melahirkan ulama'.

tuan tanah /peace!/

next, we off to Qal'ah Salahuddin atau Kubu Salahuddin Al-Ayubi. Kubu ni dibina untuk menghalang musuh memasuki bandar Cairo. sangat strategik. dari puncak boleh nampak seluruh bandar Cairo. sesuailah dengan nama kubu kan? okay. dalam kubu ni. ada satu masjid, masjid Ibrahim Pasha. binaan nya...MasyaAllah. hebat. cantik. then, ada muzium tentera, muzium polis. dlm muzium tentera ni memang ada tentera jaga. siap kereta kebal bagai lagi. agak la cuak kan. jalan merata dgn senapang segala. orz. entrance fee utk Qol'ah ni is 60LE.

entrance fee 60LE

nak masuk ni pun kena scan okayyyy~


in front of masjid ibrahim pasha

tugu ibrahim pasha

muzium tentera



bandar cairo view dari puncak

masjid ibrahim pasha

inside view

habis setengah hari jugak pusing Qal'ah ni. then we off to Masjid Al-Azhar untuk zuhur. paling tak lupa ada insiden masa nak amek wuduk kt masjid ni. tetiba masjid takde air. tak pam ke ape ntah sebabnya. kesian Aida dalam toilet. ade la dalam 10 minit kan. huhuhuhuh. lepas solat semua, off to pasar Hussein yang seberang jalan je dari masjid ni. lunch kitorang makan Shawarma je. dalam 14LE sorang utk Shawarma ni. sambil jalan, sambil makan.

after that we off for shopping dekat pasar ni. ade la dalam 2 1/2 jam(?) something like that. :3

masjid al-azhar


pejabat al-azhar

shawarmaaaaaa



then..pulang ke sangkar untuk beradu dan merehat kan badan.

tips: untuk shopping dekat pasar Hussein ni, tawar sampai half price yang dia bagi. insyaAllah boleh la dapat kurang banyak.

anekdot: malam tu, kitorang as in anak2 dara 4 orang ditugaskan untuk masak dinner. dengan rela hati lah chef kitorang si syaza tu offer diri nak masak tomyam petik jari katanya... sekali dapat ayam, ayam beku stok campak kt dinding, dinding retak. mulalah proses memasak tomyam secara jayanya oleh 4 org anak dara. macam2 benda jadi. dapur bising gila dengan suara kitorang. siap masak sambil tutup pintu tanak bagi mak2 jenguk dapur. aida sampai jatuhkan tungku dapur sbb kelam kabut memasak. 25 taun hidup, tu first time tgk orang angkat periuk, sampai tungku dapur jatuh. leulz. all in all tu memori paling comel ku ingat. :')

till then,
pinat.

No comments: